Ekcéma elleni diéta
A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.
Az ekcéma kialakulása a bélfal károsodásával kezdődik. A bélfal nem más, mint egy szűrő, mely megakadályozza a nagyobb méretű molekulák véráramba jutását. Ha ez a "szűrő" károsodik, a bélfal áteresztővé válik, így ezek a nagy méretű molekulák képesek bejutni a véráramba, gyulladást okoznak, ez a gyulladás pedig megjelenhet többek között ekcéma formájában. A gyulladáskeltő élelmiszerek többsége tartalmaz glutént, tejet, vagy szóját.
A gyulladáskeltő élelmiszerek fogyasztása nagyban hozzájárulhat az ekcéma megjelenéséhez, terjedéséhez. Ezen élelmiszerek csoportjába tartoznak a finomított szénhidrátok is (melyek szinte azonnal cukorrá bomlanak le), és az omega-6 zsírsavakban gazdag növényi olajok.
Az ekcéma jelentősen javul, ha átállunk az egészséges zsírok fogyasztására. Bőrünk egészségéért fogyasszunk sok tengeri halat, avokádót, kókuszolajat, állati zsírokat.
Mit egyél, hogy megszűnjön az ekcémád?
Avokádót - Gazdag "jó" zsírokban, és zsírban oldódó E-vitaminban, mely a bőrfelszíni gyulladásokat enyhítheti.
Tengeri halat - Aminosavakban gazdag, mely szintén segít a károsodott bőr helyreállításában; jódot tartalmaz, mely elengedhetetlen az egészséges pajzsmirigy működéshez; és D-vitamint is, mely hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához.
Shiitake gombát - Gazdag D-vitaminban (ha napfény jelenlétében termesztik), és immunerősítő béta-glükán molekulákat is tartalmaz.
Cinkben gazdag ételeket - Helyreállítják a károsodott bőrt, a faggyúmirigyek normál működését támogatják. Cinkben gazdag ételek például a halak, tengeri herkentyűk, szárnyasok és magvak.
Milyen ételeket kerülj el?
Transzzsírokat - A feldolgozott élelmiszerekben található, megzavarja a szervezet zsír-anyagcseréjét.
Cukrot - Az egészséges sejtfunkciókat károsítja, így a bőrfelszíni sejtekét is.
Tehéntejet - Fogyasztása az ekcéma egyik leggyakoribb kiváltó oka, a gluténtartalmú élelmiszerekkel együtt fogyasztva keresztreakciót válthat ki, így érdemes a tejet és a búzát is kiiktatni az étrendből. A tehéntejet semmiképp se helyettesítsd szójatejjel, hiszen az szintén kiválthat ekcémát, és ne higgy a gluténmentes élelmiszer címkéknek sem - azok az ételek legtöbbször feldolgozottak, és cukortartalmuk is magas.
Teát, kávét és más stimulánsokat - Kedvezőtlenül befolyásolja a mellékvesék működését, gátolja az anti-stressz hormonok termelődését.
Finomított szénhidrátokat - Zavart okoznak a zsír-anyagcserében.
Hasznos tippek a helyes étkezéshez:
Válassz bio termékeket - Kevesebb gyomirtót, rovarölőt, és úgy általában kevesebb vegyszert tartalmaznak, így kevésbé terhelik a májat, és ezen keresztül a bőrt.
Szabadon tartott állatok húsát vásárold - Ezen húsok omega-3 tartalma magasabb, mint a kukoricán tartott társaiké.
Ha mégis teára vágysz - Kezdd a reggeleket egy bőrszépítő gyömbérteával.
Remélem, tippjeink hozzájárulnak az ekcéma ellen folytatott harcod sikeréhez. Kezdd el már ma az étrendi változtatásokat!