Fogászati fóbia: Miért áruljuk el fogorvosunknak, hogy félünk?

A fogászati fóbia több embert érint, mint gondolnánk. Még sokan rendkívül magabiztos személyiségek, a fogorvoshoz belépve, szinte teljesen más emberként működnek. Miért van ez? Miért mondjuk el a fogorvosnak, hogy félünk? Ebben segít cikkünk!
Fogászati fóbia: Miért áruljuk el fogorvosunknak, hogy félünk?

Mit mondjak új fogorvosomnak?

Minden fogászati fóbiával élő páciens más, és más dolgok csökkentik vagy fokozzák a szorongásukat a rendelőben. A fogorvosok egyik feladata arra törekedni, hogy a szorongást csökkentő dolgokra koncentráljanak (amennyire persze ez lehetséges).

Visszatérve tehát az eredeti kérdéshez: mit kellene elárulnom az új fogorvosomnak? Megsértődik majd? Tudja, hogy mihez kezdjen ezzel az információval? A helyzet az, hogy a legtöbb tapasztalt fogorvos nem csak pácienseit, hanem azok mondandóját is képes kezelni, és nem veszik magukra, ha a beteg aggodalmát fejezi ki korábbi negatív tapasztalatai miatt.

Persze egy fogorvos sem szereti azt hallani, hogy „Utálom a fogorvosokat”, de ha ezt a páciens másképpen fogalmazza meg („Rossz tapasztalataim voltak az előző fogorvosaimmal”) akkor ebből is rögtön leszűrjük majd, hogy mi a helyzet. Időnként persze előfordul, hogy kicsúszik egy-egy megjegyzés, de ezeket a fogorvosok többsége képes elengedni a füle mellett.

Amikor valaki (beleértve a fogorvosokat) ideges, akkor előfordulhat, hogy a szavak nem éppen olyan formában hagyják el a száját, ahogyan tervezték. Ez persze igencsak megnehezítheti a kommunikációt. A fogorvosoktól való félelem általában a negatív múltbéli élményekből fakad, és mindig hasznos, ha közli ezeket új fogorvosával. Ilyenkor talán ön is hajlamos erősebb kifejezéseket használni, de fontos, hogy megossza velünk ezeket az érzéseket.

A Móricz Dental Fogászatán dolgozó fogorvosok rendkívül empatikusak és türelmesek pácienseikkel, éppen a negatív élmények elkerülése miatt. Ha Ön is szeretne egy olyan fogászatot, ahol nyugodt lehet, akkor válassza őket. Tudjon meg többet a Móricz Dental rendelőjéről és kérjen időpontot fogászati konzultációra az alábbi linken: fájdalommentes fogászat Budapest.

A rossz múltbéli tapasztalatok megosztása

Egy fogorvos számára nagyon fontos tudni, hogy mik váltják ki pácienseik félelmét. E félelem kialakulásában gyakran több tényező is közrejátszott egy rossz múltbéli tapasztalat során, amikkel egy újonnan választott fogorvos értelemszerűen nem lesz tisztában.

Fogorvosokként tehát kíváncsiak vagyunk ezekre, de nem fogunk rögtön ítélkezni sem, amikor értesülünk pácienseink negatív tapasztalatairól. Nagyon fontos észben tartani, hogy a fogorvosok nem ítélik el pácienseiket azért, mert rossz állapotban vannak a fogaik, a fogínyük, vagy bármilyen más probléma miatt, amivel valaki fogorvoshoz fordul. A feladatunk az, hogy felmérjük a helyzetet és önnel közösen találjuk meg az ideális megoldást ezekre a problémákra. Ebben sokat segíthet, ha ismerjük az ön múltbéli tapasztalatait, beleértve a negatívokat is.

Egyéb múltbéli traumák megosztása

Sajnos egyes pácienseknél egyéb okokból alakul ki a fogorvostól való félelem, például mert bántalmazták őket, vagy más traumák áldozatai voltak. Ezeket a problémákat a legtöbben csak olyanokkal hajlandók megosztani, akiket rég óta ismernek és akikben mindenek felett megbíznak. Természetesen a fogorvosokat is köti a szigorú szakmai diszkréció és titoktartás, tehát még ezek a részletek sem hagyhatják el a rendelőt, semmilyen formában. Persze ez még nem ad választ arra a kérdésre, hogy mikor és milyen formában ajánlott megosztani ezeket a dolgokat egy új fogorvossal.

A válasz a bizalomban rejlik. A bizalom nem egyik pillanatról a másikra alakul ki az emberben, és egyik fogorvos sem várhatja el automatikusan páciensétől, hogy megbízzon benne – ezt a bizalmat minden esetben ki kell érdemelni. Több alkalomra lesz szükség, hogy a bizalom kialakuljon és megszilárduljon, és ez az időszak arra is ideális lesz majd, hogy kiderítse, jól kijön-e fogorvosával.

Akárhogy is, ha ön úgy érzi, hogy már készen áll további részleteket is megosztani múltjával kapcsolatban, amelyeknek közük lehet félelmeihez, ezen információk birtokában fogorvosa képes lesz még kényelmesebb, kevésbé stresszes ellátásban részesíteni önt.

Nem muszáj részleteznie a történteket, de már az is sokat segíthet fogorvosának, ha tisztában van vele, hogy milyen traumák áldozata volt korábban.

Kapcsolódó cikkek

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

Katharina Schroth, a róla elnevezett módszer alapítója, súlyos gerincferdüléssel született.

Ekcéma elleni diéta - Az ekcéma kezelése, gyógyítása helyes étrenddel

Ekcéma elleni diéta

Az ekcéma ellen sok minden bevethetünk. Krémeket, gyógyszereket, de a legnagyobb sikereket akkor érjük el, ha diétás étrendet követünk. A cikk ebben nyújt segítséget.