Győzd le a diabéteszt alacsony szénhidráttartalmú étrend segítségével

A 2-es típusú diabétesz a diabétesz leggyakoribb formája. A helytelen táplálkozásra, ezen belül is főként a finomított szénhidrátok mértéktelen fogyasztására eredeztethető vissza. Tudd meg, hogyan fordítsd vissza a betegséget!
Gyógyulj ki a 2-es típusú diabéteszből alacsony szénhidráttartalmú diétával

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Mitől alakul ki a 2-es típusú diabétesz?

Bizonyára hallottál már az inzulin nevű hormonról, melynek az a feladata, hogy elszállítsa a vérből a vércukrot. Minél több szénhidrátot eszel egyszerre, annál magasabb lesz a vércukorszinted. A szervezet arra törekszik, hogy ez a magas vércukorszint visszabillenjen a normál tartományba, így a hasnyálmirigy inzulint termel.
Ha valaki tartósan fogyaszt nagy mennyiségű finomított szénhidrátot, a hasnyálmirigyét komoly munkára készteti minden egyes étkezés során, így az előbb-utóbb kimerül.

Hogyan tudja egy alacsony szénhidráttartalmú étrend visszafordítani a kezdődő, vagy akár már kialakult cukorbetegséget?

Tanulmányok sokasága igazolja, hogy a vércukor és vérzsír szintet is pozitívan befolyásolja az alacsony szénhidráttartalmú diéta. Összehasonlítva az alacsony zsírtartalmú és magas szénhidráttartalmú diétákkal, az alacsony szénhidráttartalmú diéta pozitív változásokat indít be a vércukor és vérzsír szint szabályozásában, segíti a súlyvesztést és segítségével a gyógyszerek mérsékelhetők, vagy akár el is hagyhatók. A súlyvesztés azért fontos szempont, mert a legtöbb 2-es típusú diabéteszes túlsúlyos vagy elhízott, ezen felül a gyógyszerek, amelyekkel kezelik őket, még inkább hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. A gyógyszerekkel ellentétben egy alacsony szénhidráttartalmú diéta valódi megoldást kínál a problémára.

Mik a diabéteszre felírt gyógyszerek mellékhatásai?

A súlygyarapodáson túl gyakran előforduló mellékhatás a hipoglikémia. A gyógyszerek drámaian lecsökkenthetik a vércukorszintet, ennek következménye lehet gyengeség, remegés, ájulás. Valahányszor hipoglikémia lép fel, azt tanácsolják a páciensnek, hogy egyen valami cukrosat, ami persze ostobaság, hiszen a vércukorszintjét újra hullámvasútra ülteti. Ha valakit cukorbetegséggel diagnosztizálnak, az orvosa biztos azonnal gyógyszert fog neki írni - ahelyett, hogy szigorú, szénhidrátszegény diétára fogná. Így függ majd a gyógyszerektől élete végéig. Ám egy jó diétával, minden gyógyszer nélkül is megállítható ez a folyamat. Számomra nevetséges a legtöbb orvos hozzáállása ehhez a kérdéshez.

A szénhidrátot számold, ne a kalóriát!

Miért nem elég az, ha valaki csak a kalóriabevitelt csökkenti? Való igaz, hogy a súlyvesztéssel járó diéták képesek javítani a diabéteszesek állapotán, azonban a súlyvesztés önmagában nem elég ok a gyógyszerek csökkentésére és elhagyására, ha a szénhidrát bevitel még mindig magas. A diabéteszeseknek felírt gyógyszerek a mellékhatásokon túl az étvágyat is növelik, így egy 'normál' diétát betartani valósággal lehetetlen.

Ha az étrendedből eltávolítod a finomított lisztet és cukrot, csökkented a szénhidrátbevitelt (és a csökkent szénhidrátbevitelt főként zöldségekből fedezed), az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség javul, hosszabb távon pedig megszűnik, ezért a diéta során érdemes folyamatosan konzultálni az orvossal a gyógyszer elhagyásáról. Ha az étkezéseid főként fehérjéből és zsírokból állnak, kevés szénhidráttal, az első néhány nehéz nap után tapasztalni fogod, hogy már egyáltalán nem sóvárogsz a magas szénhidráttartalmú ételek után, fittebbnek és frissebbnek érzed majd magad. Egy próbát megér, nem?

Ha többet szeretnél tudni, ajánlom figyelmedbe Robert C. Atkins: Dr. Atkins forradalmian új étrendje című könyvét, mely tudományos részletességgel járja körbe a témát, megmutatja mit, mikor és hogyan egyél.

Kapcsolódó cikkek

6 tény a májról

6 elképesztő tény csodás szervünkről, a májról

Prof. Ansgar W. Lohse és Ulf C. Goettes könyvében (címe: Das Schweigen der Leber, megjelent: német nyelven 2021-ben) bevezetésként ezt írja a májról: A máj a testünk legfontosabb szerve. Mert hihetetlen képességeik minden nap megmentik az életünket. De mi

Bőrgyógyász javasolja: A tavalyi naptejet inkább dobjuk ki!

Bőrgyógyász javasolja: A tavalyi naptejet inkább dobjuk ki!

A felbontott tavalyi naptejet már idén inkább ne kenjük magunkra. Ezt tanácsolja a bőrgyógyász az idei nyár kezdetén.

A csigagél jótékony hatásai - Katie Holmes és Ashley Roberts is a csigagélre esküszik

A csigagél jótékony hatásai

Ma már a hétköznapi emberek is használhatják a csigagélt. Korábban csak a hírességek vetették be ezt a különleges terméket a szépségük megőrzése érdekében. A cikkben, a csigagél jótékony hatásairól olvashatsz.