Hallási nehézségei nemcsak az időseknek vannak

Hangzásbeli zavar keletkezhet akkor, ha egy bizonyos hangmagasság a dobhártyán ütközik és ezek a hullámok interferálódnak. Ezek a kalapácson, az üllőn és a kengyelen, azaz a hallócsontláncon keresztül a belső fülön és elektromos impulzust generálnak. A hallóidegen az impulzusok az agy hallóközpontjába jutnak. Minden helyen sérülhetnek ezen az úton, és ezek azt okozzák, hogy nehezebben lesznek érthetőek, feldolgozhatóak.
Hallási nehézségei nemcsak az időseknek vannak

Az ilyen károsodás okai sokrétűek és a genetikai hajlamtól kezdve az életkorral összefüggő a belső fülben létrejövő funkcionális veszteségekig terjednek. Elkerülhető okok például a fokozott zajszennyezés, a középfül kezeletlen fertőzésének felhalmozódása és az ereket károsító gondatlan életmód.

A hallás károsodásának elkerülése érdekében elvileg fontos védeni a hallást a fent említett terhelésektől. Ha azonban mégis hallási problémát észlel, akkor a fül-, orr- gégészt megfelelő időben fel kell keresni, hogy az okokat megfelelően fel lehessen azonosítani és kezelni. És mivel különösen az életkorral összefüggő hallássérülések gyakran lezárulnak, és a kezdeti szakaszban gyakran észrevétlenek maradnak, még azoknak is rendszeresen el kell végezniük a halláspróbát, akik 50 éves korukban egészségesnek vallják magukat. Ez azért fontos, mert a kifejezett hallásvesztés már nem az életminőség csökkenésével jár, hanem a kognitív teljesítményvesztéssel, amely hosszú távon fokozott kockázattal jár, például demencia vagy depresszió kialakulásával. Ezen kívül megnövekszik az elesés és az általános segítség igényének kockázata.

A rendelkezésre álló terápiás lehetőségek változatosak, függenek a halláskárosodás okától, de ide értjük a gyógyszeres kezelést, a műtétet, a hallókészülékeket vagy az implantátumokat. A középfül krónikus dugulása például a funkció fokozatos elvesztéséhez vezetnek a zavart hangátadás miatt. Ez gyakran kora gyermekkorban kezdődik, és klinikailag állandó műtétekben vagy krónikus csontosodásként nyilvánul meg. Gyakran csak egy olyan újabb műtét segíthet, amelynek célja a lehető legteljesebb funkció helyreállítása.

Ha viszont az ok életkorral járó károsodások, akkor az úgynevezett hangérzet megzavarodik. Bizonyos mértékig a hallókészülékek segítenek abban, hogy nem csak a különböző hangokat értetik meg, hanem abban is, hogy követni tudják a beszélgetéseket, amely elősegíti a mindennapi élet egészségét és biztonságát. Különösen igaz ez az életkori nehézségekre, ahol a legfrissebb megállapítások szerint a hallókészülék viselése is elősegítheti a demencia kialakulását. Ha a halláskárosodás különösen súlyos, akkor a hagyományos hallókészülékek már nem elegendőek ennek kompenzálására. Ebben az esetben a hallóprotézisek, az úgynevezett cochleáris implantátumok eredményesen nyújtanak megoldást.

Az implantátum azoknak nyújt segítséget, akiknek a hallókészülék mellett is szenzoros hallásvesztésük van, a beszédértés hallókészülékkel sem működik. Lényegesen több embertársunk küzd ezzel, mint hinnénk, hiszen gondoljunk csak bele, talán mindenkinek van olyan ismerőse, aki hallókészülék hordása ellenére is rosszul hall...

Kapcsolódó cikkek

Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

A digitális korban a technológia újradefiniálja, hogyan közelítjük meg életünk különböző területeit, és ez alól nem kivétel egészségünk sem.

A PCOS kezelése a kínai orvoslásban

A PCOS kezelése a kínai orvoslásban

A PCOS egy nagyon fájdalmas és kellemetlen női betegség. A kínai orvoslás azonban már talált erre gyógymódot és a kezelése eredményesnek bizonyult.

Ismeretlen gyógymódok – a Neuroplastics Klinika - Blaschek László interjúja a fájdalomcsillapító klinika vezetőjével, Dr. Császár-Nagy Noémivel

Ismeretlen gyógymódok – a Neuroplastics Klinika

A mentális terápiák 600 milliót, a függést és memóriaromlást okozó gyógyszer 6 milliárd forint támogatást kap.