Ketogén diétával a rák ellen

Napjainkban rohamosan nő a rákos betegek száma, és a hagyományos kezelések sok esetben nem járnak eredménnyel. Ennek következtében teljesen érthetően merül fel a betegekben az az igény, hogy alternatív megoldások után nézzenek, esetleg kiegészítő kezeléseket alkalmazzanak: ide sorolható a ketogén diéta is.
Ketogén diétával a rák ellen - Alacsony szénhidráttartalmú, közepes fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú rákellenes étrend

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

A kiegészítő kezelés és az alternatív módszerek nem csodaszerek. Mégis, a ketogén diéta mind a kutatók, mind az onkológusok figyelmét felkeltette. Bizonyos ráktípusok jól reagálnak erre az étrendi változtatásra.

Mielőtt fejest ugranánk a ketogén diéta témakörébe, fontos tisztáznunk, hogy tulajdonképpen mi is az a rák, így a diéta szerepét is jobban megértjük a betegség megelőzése, kezelése szempontjából.

Bár nincs teljes konszenzus a rák okait illetően, egyvalami biztos: az eddig normálisan funkcionáló sejtek működése felborul.

A test sejtjeit képzeld el úgy, mint törvénytisztelő polgárokat. Ha a test utasítást ad a növekedésre, vagy annak beszüntetésére, a sejtek engedelmeskednek, így az egész szervezetünk hibátlanul működik.

Ám előfordulhat, hogy valamilyen kommunikációs zavar keletkezik a rendszerben, ekkor a sejt nem válaszol az érkező utasításokra, itt kezdődnek a problémák. Minél jobban elszaporodnak ezek az "engedetlen" sejtek, a szervezetnek annál keményebben kell dolgoznia, hogy oxigénnel és üzemanyaggal ellássa őket. Más szóval, ezek a rákos sejtek olyanok, mint a terroristák - önkényes módon azt csinálják, amit akarnak.

Nincs egyetlen specifikus mutáció vagy gén, mely minden rák esetében közös lenne, egy dologban mégis minden rákos sejt egyforma: glükózzal vagy fruktózzal táplálkoznak, a rák fajtájától függően.

A hagyományos kezelésekkel (műtét, kemoterápia, sugárterápia) az a probléma, hogy a rákot genetikai betegségként kezelik, és a tanulmányok többsége is a rákot okozó génekre fókuszál, míg a probléma gyökere metabolikus. A rákok maximum 10 %-a vezethető vissza az öröklődésre.

És ez az, ahol a ketogén diéta belép a képbe. A ketogén diéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsír és közepes fehérjetartalmú diéta. Nem csak a rák kezelésében, de fogyókúrában is rendkívül hatékony, hiszen a szervezetet zsírégetésre állítja át. Minimális szénhidrát, sok zsír, és mérsékelt fehérje bevitele mellett a sejtek arra kényszerülnek, hogy ketonokat használjanak fel energiaforrásként glükóz helyett - ezt hívjuk ketózisnak.

Mivel a rákos sejtek üzemanyaga a glükóz vagy fruktóz, olyan étrend szükséges, melyben nem viszünk be olyan táplálékot, mely így vagy úgy cukorrá alakul a szervezetben - ergo kiéheztetjük a rákos sejteket, így azok nem növekszenek tovább.

Hogy miért nem ismerik ezt széles körben az emberek? Miért nem javasolják az orvosok a betegeknek? Ez pusztán gazdasági kérdés. Nincs belőle bevétele a kórházaknak, orvosoknak, gyógyszercégeknek, ellenben a gyógyszerekből és kezelésekből igen. Miért rendelnének el ketogén diétát, ha komoly milliárdokat költhetnek a rák "kezelésére"?

A ketogén diéta kezdetben nem könnyű. Az első néhány napban a szervezet sóvárog a szénhidrát iránt, de amint beindul a ketózis, ez a sóvárgás eltűnik. Ennél az étrendnél a bűnözős napok lehetősége kizárt, már egyszeri magasabb szénhidrátbevitel visszavetheti a ketózist és a gyógyulást.

Mi a baj a túl sok fehérjével?

Bizonyára felmerül benned a fenti kérdés. A fehérje nem cukor, de sajnos nem fogyaszthatsz belőle túl sokat a diéta alatt, hiszen a fehérjét a szervezet képes a rákos sejtek által felhasználható formába alakítani.
A proteintöbblet átalakulásának végső folyamata a májban játszódik le, ahol egy kémiai komponense (piruvát) glükózzá alakul és a véráramba jut. Ez a glükóz is képes táplálni a rákos sejteket.

Egy másik aminosav, a glutamin a glükózzal együtt gyorsíthatja a tumorsejtek növekedését.

Miért hasznos a ketogén diéta?

A ketogén diéta következtében a sejtek és az egész test túlélő módba kapcsol: a test folyamatai lelassulnak, minimalizálódik az energiafelhasználás. A szervezet, és az agy is képes átállni arra, hogy zsírból nyerje az energiát, a rákos sejtek viszont erre képtelenek, hiszen az étrend következtében nem jutnak hozzá azokhoz a forrásokhoz, melyek a növekedésükhöz, szaporodásukhoz kellenek.

Másrészt a ketogén diéta alatt a magas zsírbevitel ellenére kevesebb kalóriát viszünk be, mint bármilyen más diétával. A főleg zsírokból álló táplálékok eltelítenek és hosszú időre feltöltenek energiával. A kevesebb kalória pozitív hatással lehet a vércukorszintre, így a szervezetben lévő gyulladás mértéke is csökkenthető.

D vitamin

A D vitaminnak fontos szerepe van a rák megelőzésében, és a már kialakult rákos megbetegedés során is fontos, hogy kellő D vitaminhoz jussunk. Megfelelő mennyiségű D-vitamin a napozás kivételével csak szintetikusan nyerhető. Ne dőljünk be a nevetséges orvosi ajánlásoknak! Az RDA jelenleg 400 NE, azonban ha ilyen mennyiségű D-vitamint szedünk be, a világon semmi nem változik, sőt, még csökkenhet is a szervezet D vitamin szintje. Célszerű lenne addig, és olyan mértékben szedni ezt a vitamint, míg a vérben a szintje a 40-60 nanogrammot megközelíti.

Alvás

Akár hinnéd, akár nem, az alvás kulcsfontosságú. Ha nem alszol eleget, az felgyorsíthatja a rákos sejtek növekedését.

Este 10 és reggel 6 között a legoptimálisabbak az alvásórák. Nem is gondolnád, de ha 10 után bújsz ágya, növeled a mellrák kialakulásának esélyét.

Stressz

A stressz egy másik fontos tényező, amelyről beszélnünk kell. Gyengíti az immunrendszert és növeli bizonyos rákok kockázatát. Ha tudod, kerüld el a stresszt. Persze tudom, hogy ez nem lehetséges, de próbáld meg csökkenteni. Akár egy sétával, valamilyen videojátékkal, egy könnyű alvással vagy jógával. Találd meg azt az elfoglaltságot, ami a stressz szintedet csökkenti.

Edzés

Azt hitted nincs kapcsolat a testmozgás és rák között? Gondold újra. A mozgás csökkenti a vércukorszintet (ahogyan a ketogén diéta is, tehát ha ötvözöd a kettőt, még nagyobb az esélyed arra, hogy mindenféle rákos megbetegedést elkerülj), mindemellett a rákos sejtek növekedését és terjedését is gátolja.

Az immunsejteket is áramoltatja a testedben - tudod, azok a kis fickók, akik megvédenek minket minden bajtól, beleértve a rákot is.

A ketogén diétával ötvözve jelentősen csökkenti a rák kockázatát, de a gyógyulásban is hatalmas szerepe van.

Érdemes többféle megközelítést alkalmaznod a megelőzés vagy gyógyulás során, amellett, hogy a fenti tényezőket figyelembe veszed.

Kapcsolódó cikkek

Így lehetünk azonnal egészségesebbek

Így lehetünk azonnal egészségesebbek

Ha nem érzed magad fittnek, vagy szeretnél egészségesen táplálkozni, ez máris segíteni fog.

Mit tegyek, ha magas a cukorértékem?

Mit tegyek, ha magas a cukorértékem?

Normál vércukorérték egészséges felnőtt számára: 4 - 6 mmol/liter. Reggel éhgyomorral mérjük.

6 ok, amiért egészséges mezítláb járni

6 ok, amiért egészséges mezítláb járni

A mezítláb járás az emberek legtemészetesebb közlekedési módja.