Nyári betegségek

A legmelegebb évszakban is előfordul néhány furcsa dolog: nyáron is megbetegedhetünk. A leggyakrabb nyári betegségek közé a hőguta, vagy napszúrás, egyéb hólyag problémák és különböző hasmenést okozó baktériumok tartoznak.
Leggyakoribb betegségek nyáron

Nyáron azt szeretnénk, hogy egészségesek maradjunk és zökkenőmentesen élvezhessük a nyaralást. De, ahogy a hidegebb évszakokban is megvannak a tipikus betegségek, így nyáron is. Vannak, amelyek ismertebbek, de van néhány újabb, amelyek ismeretlenek, és így nagyobb veszélyt okozhatnak.

Egy tipikus nyári betegség a hőguta és a napszúrás, amely a Hawaii Egyetem tanulmánya szerint egy globális egészségügyi probléma. Jelenleg a világ népességének több mint 30 százaléka él olyan helyen, ahol egy évben legalább 20 nap túlterhelődik az emberi test hőszabályozása, erre figyelmeztet Camillo Mora, a tanulmány vezetője. Mora szerint a kiváltó ok egyértelmű: a globális éghajlatváltozás. Főleg a mérsékelt éghajlatú nagyvárosokban egyre szélsőségesebb a helyzet, például Párizsban, Torontóban vagy Tokióban. Németországban is sok ember szenved ezektől az éghajlati jelenségektől. Évente legalább 2000 ember kerül hőguta vagy napszúrás miatt kórházba, és ez az adat növekvő tendenciát mutat. Különösen érintett Bajorország, ahol a legmagasabb ez szám. Jellemző tünetei: a zavart tudat, vagy a teljes eszméletvesztés, a több mint 40 fokos láz. A beteget ilyenkor el kell mozdítani a hőségről, és a testét nedves borogatással, vagy jéghideg vízzel lehűteni. Aki elakarja kerülni a hőgutát, az ne végezzen megerőltető sportot a tűző napon, inkább maradjon az árnyékban és fogyasszon hideg italokat. A skandináv cégek pl. felkészítik dolgozóikat, hogy ha melegebb országba mennek nyaralni, figyeljenek ezekre a dolgokra.

A C-vitamin véd a nyár influenza ellen, mert erősíti az immunrendszert, de még megbízhatóbb a védőoltás. Azonban van egy vírus, amely tünetekben hasonlít a klasszikus influenzára, ez a kullancs-encephalitis vírus, amely ellen az FSME-elleni védőoltást kell alkalmazni. Svájci tudósok találták meg a kapcsolatot a nyári influenza tünetei és egy kullancsokkal kapcsolatos fertőzés között, ezek a tünetek: orrfolyás, mérsékelt láz, nyak-és fejfájás.

Kevésbé veszélyesek, de még mindig a leggyakoribbak nyáron a húgyhólyaggal kapcsolatos fertőzések. Ők felelősek az összes antibiotikum felírás több, mint 10 százalékáért. Ez leginkább a nőket érinti. A Washingtoni Orvostudományi Egyetem talált egy új bűnöst: Gardnarella vaginalis. Ez a baktérium károsítja a húgyhólyag falát, és így az Escherichia coli (kólibaktérium) könnyen fertőzést okozhat. Ez a tudás hasznot hozhat, és akár többszörösére is csökkenhet, ezeknek a fertőzéseknek a számuk. A legjobb megelőzési stratégiák: nem szabad sok időt tölteni egy nedves fürdőruhában, nem szabad hideg kőre ülni, fontos a sok folyadék, hogy az átmossa a húgyutakat.

Az Escherichia coli felelős az utazók hasmenéséért is. Ilyenkor is gyakran fordulnak antibiotikumért, de minden harmadik esetben kórokozókat visznek haza, akik ebben szenvednek. 2 éves kortól kapható vakcina is, amely az utolsó adag beadás után 1 héttel kezdi el a hatását. A kolera elleni oltás beadásával egy úgynevezett keresztvédelem alakul ki, mert ez aktiválja az immunrendszert az Escherichia coli ellen.

Van egy másik utazási betegség, amellyel sok turista nem tud megbirkózni: hasfájás, hányinger, fejfájás. Előfordulhat a repülőgép utasterében, egy autó hátsó ülésén vagy egy hajó fedélzetén is. Általában a stresszhormonok okozzák a gyomorégését, amely a hányingert okozza. Fontos szerepet játszik ebben a folyamatban a neurotranszmitter hisztamin, ezért antihisztaminra van szükség, ami megtalálgató például az allergia ellen gyógyszerekben, ezek a gyógyszerek segíthetik az utazási betegség elmulasztását.

Egy haditengerészeti bázison 70 személyt betettek egy ingadozó gumi mentőtutajba. Egy órán át tartott a kísérlet, valakik C-vitamint kaptak, valakik pedig placebot. Az eredmény: akik placebot kaptak, azoknak sokkal több hisztamin volt a vérükben, és így előbb elhagyták a tutajt hányinger miatt, mint akik C-vitamint kaptak. A C-vitamin jobba megvéd az utazási betegségektől.

Kapcsolódó cikkek

Maszkban jobban feltűnt a ránc - dömping a plasztikai sebészeteken, szépészeti klinikákon, plasztikai sebészeknél

Maszkban jobban feltűnt a ránc - dömping a plasztikai sebészeteken

A koronavírus idején is hihetetlenül leterheltek a plasztikai sebészek. Utánajártunk, hogy kik és miért szeretnének a sebészkés alá feküdni.

Fejfájás típusai és kezelésük

Fejfájások típusai és kezelésük

Nem csak egyféle fejfájás típus létezik. A cikkből kiderül, hogy milyen fejfájás típusok léteznek.