Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Lemondások. Szakítsunk az alkohollal! Hagyjuk abba a dohányzást. Mintha olyan könnyű lenne! De a gumimacik ebben is segítenek!
Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

A bezártság miatt gyakori, hogy fogyókúrába, egészséges életmódba vagy egy szenvedélyünkkel való felszámolásba vágunk bele. Ha már megvan a döntés, néhány napig könnyű kitartani, de utána elkezdünk vágyakozni a „tiltott gyümölcs” iránt. Bármilyen meglepő, ilyenkor segíthet a gumimaci, a heavy-metal és a hideg zuhany.

Ki ne csábulna el egy fogyókúra során egy csokiért, egy hamburgerért vagy egy szeretett, de épp tilos ételért? Tudjuk, hogy amikor a gyereknek megtiltjuk a csokit, magunkat is próbatétel elé állítjuk, hiszen mi is éppen úgy megennénk a csokit, mint a gyermek. Ezért amikor hazajön a suliból cinkostársként félrehívjuk és befalunk közösen egy-egy kocka (szelet, tábla...) csokit! Bűntárssal közösen jobb a „tilosban járni”.

Nem könnyű egyik napról a másikra elsétálni vásárlás nélkül a csokoládépolcok mellett a boltban, nem vásárolni cigarettát vagy nem kattintani az online-játékok START-gombjára. Mindent lassan kell levezetni és hagyni kell, hogy lassan múljanak el a függőségek.

A pszichiáterek kimutatták, hogy az édesség vagy kívánt étel iránti vágyat úgy tudjuk a legjobban csökkenteni, hogy ha pár percig csak szagoljuk az ételt. Minél rövidebb ideig érezzük az illatát, annál jobban kívánjuk, és fordítva: minél tovább érezzük az illatot, annál kevésbé ennénk meg. (Ez az érzés talán a hölgyeknek ismerős lehet, amikor készítik az ebédet, hosszan főzőcskéznek a konyhában, viszont amikor tálalásra kerül a sor, már nem is annyira kívánják!)

Mi is ennek az oka?

A bazális ganglionokat (vagy másnéven törzsdúcokat) az az agyféltekék mélyén található szürkeállomány alkotja. Ez indítja el azokat a pszichológiai és kognitív funkciókat, amely például azt is befolyásolja, hogy egyesek miért utálják a sajtot. A kísérleti alanyoknak egy MRI-gépben kellett feküdniük, miközben különböző sajtokat szagoltattak velük. A gép felvételeket csinált agyi aktivitásukról, és kimutatta, hogy agyunk bazális ganglionjai döntik el, mennyire szeretjük a sajtot.

Tanítani kell a szervezetünket is arra, hogy a csokitorta helyett ezentúl pisztáciát vagy diót fog kapni, a hamburger helyett párolt csirkemellet salátával.

Akinek ez a lassú diéta nem megy, próbálja ki a „sürgősségi programot”, amit kétségtelenül nem az elgyengülő egyéneknek találtak ki. Tegyünk ruhacsipeszt a ruhánkra, vagy egy gumigyűrűt a csuklónkra és nézzünk rájuk, amikor megkívánjuk a tilos ételt. Emlékeztetni fognak, hogy nem szabad megennünk. Ez a felismerés olyan hatással bír, mintha egy jégkockát érintetnének a nyakunkhoz.

Ha úgy gondolod, hogy nehéz a lemondás és már égsz a vágytól, hogy "tilosban járj", próbálj ki az alábbiak közül valamit:

  • kiabálj hangosan

  • egyél egy pici csípős wasabi-szószt

  • zuhanyozz le hideg vízzel

  • hallgass olyan zenét, amit nem kedvelsz (ez sokaknál a heavy-metal)

Ezek egy annyira másfajta ingert adnak a szervezetnek, ami eltereli a figyelmet a függőségről, a vágy érzéséről.

Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy ez a vágy leküzdhetetlen, keresd meg magadban azt az okot, ami függőséget vált ki! Miért kívánod annyira azt a csokoládét? (Lehet, hogy akár egy betegség áll a háttérben?) Miért dohányzol? (Lehet, hogy stresszes a munkaköröd? Idegesít a bezártság?) Miért játszol online szerencsejátékot? (A sok pénz hajt?) Ha ezeket felismered, hosszú távon csak ennek tudatában orvosolható a szenvedélybetegség.

Érdemes szembesíteni magad az okokkal és azt „gyógyítani”, kezelni mielőbb. A „gyógyulási folyamat” mindenképp lassú, fokozatos legyen, az elején még semmi gond nincs azzal, ha például bekapsz néhány gumimacit stresszűzőként!

Kapcsolódó cikkek

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Függőségek, lemondások – avagy a gumimacik hatalma

Lemondások. Szakítsunk az alkohollal! Hagyjuk abba a dohányzást. Mintha olyan könnyű lenne! De a gumimacikkal ebben is segítenek!

Egy ágyban vagy külön aludni az egészségesebb?

Egy ágyban vagy külön aludni az egészségesebb?

Sokan, sokféle véleményt formáltak ebben a kérdésben az idők során. A párok egészen 1950-es évekig régimódinak és egészségtelennek tartották a közös ágyat. De vajon miért?

A csend nagyon fontos egészség szempontból

A csend nagyon fontos egészség szempontból

Hogyan segít a csend abban, hogy egészségesek maradjunk? A tökéletes nyugalom fontos a testnek, és a léleknek. Mégis sokan elfelejtették élvezni a csendet.