Sporttal a depresszió ellen

Tanulmányok sora bizonyította, hogy azok, akik rendszeresen sportolnak, kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak. Cikkünkből megismerheted, hogyan hat a mozgás a depresszió ellen.
Sporttal a depresszió ellen - A sport jótékony hatásai depresszió esetén

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Miért működik?

Amikor sportolsz, a szervezeted endorfint termel - "boldogsághormon" megnevezéssel is szokták illetni. Érezted már, hogy egy kemény edzés vagy kimerítő futás után eufória járta át a tested? Ez az endorfin hatása.

Fájdalomcsillapítóként is működik, csökkenti a fájdalomérzetet. Mindemellett nem elhanyagolható nyugtató hatása.

A rendszeres sport bizonyítottan:
csökkenti a stresszt
csökkenti a szorongást és a depresszió érzését
növeli az önbecsülést
pihentetőbbé teszi az alvást
erősíti a szívet
növeli a szervezet energiaszintjét
csökkenti a vérnyomást
az izomerőt fejleszti
erősíti a csontokat
csökkenti a testzsír-százalékot
fitté és egészségessé tesz

Alkalmazhatom a sportot a depresszió kezelésére?

A sport hatékony eszköz az enyhe és közepesen súlyos depresszió kezelésében.

Bármilyen sport segíthet. Depresszió esetén fontos, hogy társaságban legyünk, így bármilyen órán, csoportosan végezhető sport szóba jöhet, de ha ez nem lehetséges, akkor is érdemes elhívnod egy barátodat, ha futni indulsz. Így nem csak fizikailag, de lelkileg is megnyugszol.

Legalább 30 percet sportolj, heti háromszor, bár 4-5 alkalom még inkább hatékony lehet. Természetesen ha kezdő vagy, akkor folyamatosan emeld az adagot.

Előfordulhat, hogy az orvosod eltilt a megerőltetőbb mozgásformáktól, ekkor próbáld meg a jógát vagy a stretchinget, amely ugyanúgy stimulálja az endorfin termelődését, mint bármely más sport, következésképpen a hangulatodat is jelentősen javítja, és az érrendszert is kíméli.

Hogyan illesszem be a sportot az életembe?

Válassz egy olyan mozgásformát, ami örömmel tölt el. Senkinek sem tesz jót, ha kényszerből megy el edzeni, aztán rettenetesen érzi magát utána.
Előfordulhat, hogy egy sokat ismételt edzés egy idő után megszokottá válik, ekkor érdemes váltani, esetleg új edzéseket beiktatni a régi mellé, a fontos az, hogy ne unatkozz.

Ha nehezen szakítasz a sportra időt, írd be a határidőnaplódba, mikor esedékes az adott edzés, így könnyebb lesz tartani magad hozzá. Ha az edzés az életed részévé válik, segíthet a depresszió csökkentésében, már csak ezért is érdemes rászánni kétnaponta legalább 30 percet.

Kapcsolódó cikkek

Egy ágyban vagy külön aludni az egészségesebb?

Egy ágyban vagy külön aludni az egészségesebb?

Sokan, sokféle véleményt formáltak ebben a kérdésben az idők során. A párok egészen 1950-es évekig régimódinak és egészségtelennek tartották a közös ágyat. De vajon miért?

Sporttal a depresszió ellen - A sport jótékony hatásai depresszió esetén

Sporttal a depresszió ellen

Sportolni, mozogni jó. Nem csak fizikailag leszünk fittek, ha rendszeresen mozgunk, de a mentális egészségünk is rendben lesz.

Utánajártunk: ennyi képernyőidő ajánlott a legkisebbeknek.

Mennyi képernyőidő ajánlott a gyerekeknek?

A szülők sokszor vannak gondban, hogy mennyit engedjék a gyereküket tévézni, számítógépezni. A cikk ebben nyújt hathatós segítséget.