3 kérdés a leukémia tüneteiről

Miért alakulnak ki a leukémia jellemző tünetei? Hogyan állapítható meg, hogy valaki leukémiás megbetegedéssel küzd, ha megjelennek rajta a leukémia tünetei? Olvasd el cikkünket, amelyben igyekszünk megválaszolni ezeket a kérdéseket!
3 kérdés a leukémia tüneteiről

Miért okoz vérszegénységet a leukémia?

Vérünk egyik fő funkciója, hogy testünk sejtjeinek oxigént, tápanyagot, hormonokat és más építőanyagokat szállít és ezáltal biztosítja azok megfelelő életműködését. A leukémia kialakulásának oka a csontvelőben található éretlen vérképző sejtek kóros átalakulása és felhalmozódása. Ezek a daganatos sejtek kitöltik és ezáltal kiszorítják az egészségesen működő, egyéb vérsejteket, így vörösvérsejtet termelő vérképző sejteket, ezáltal a betegnél az elégtelen vörösvérsejt-termelődés miatt vérszegénység alakulhat ki.

A vérszegénység (anémia) a leukémia egyik leggyakoribb tünete, amely felismerhető abból, hogy a beteg fáradtsággal küzd, étvágytalan, sápadt és gyenge. Emellett sérülés esetén sebeik is lassabban gyógyulnak be, így a sérülés tovább vérzik a megszokottnál.

Miért küzd a leukémiás beteg fertőzésekkel?

Vérünk másik fő funkciója, hogy a benne található fehérvérsejtek felveszik a harcot a szervezetbe jutó fertőzésekkel és legyőzik azokat. Egy leukémia betegségével küzdő betegnél a vérben megjelenő leukémiás sejtek azonban nem képesek ellátni a fehérvérsejtek normális működését, viszont csontvelőben felgyülemlett rákos sejtek gátolják az egyéb vérsejtek termelődését.

Mivel a leukémiás vérsejtek nem képesek legyőzni a szervezetbe jutó baktériumokat, kórokozókat, vírusokat stb., ezért a leukémia egyik leggyakoribb tünete az, hogy a leukémiás személy állandóan vagy gyakran beteg, gyakran küzd újból és újból kiújuló fertőzésekkel. Emellett a beteg gyakran produkál olyan influenza-szerű tüneteket, mint a hányinger, a láz, a kimerültség és a hidegrázás.

Hogyan állapítható meg, hogy valóban a leukémia tüneteit produkálom?

A leukémia tünetei nem specifikusan csak a leukémiára jellemzőek, így ahhoz, hogy megállapítsuk, valóban a leukémia áll-e a háttérben, alapos és összetett kivizsgálásnak kell alávetnünk magunkat.

Mik a vizsgálat lépései?

Először a szakorvosok alaposan kikérdezik a beteget a betegség előzményeiről. Ezt követi egy fizikális vizsgálat, ahol a máj, a vese, a lép és a nyirokcsomók megnagyobbodását vizsgálják meg kitapintással. A vérképvizsgálat során a fehérvérsejtek és a vörösvérsejtek számát vizsgálják meg, valamint kenetet készítenek, amelyből mikroszkópos vizsgálat után meg tudják állapítani, hogy a fehérvérsejtek közül van-e olyan, amely leukémia jeleire utal, illetve ha igen, megállapítják a leukémia típusát is. Az utolsó vizsgálat a csontvelővizsgálat, amelyhez a szegycsontból vagy a medencecsontból vesznek mintát, majd ezt vizsgálják meg mikroszkóp alatt.

Amennyiben az utóbbi két vizsgálat eredménye az, hogy a vizsgált személy leukémiás, abban az esetben mondható csak ki biztosra a betegség jelenléte a szervezetben. Ekkor a szakorvosok összeállítják az állapotának megfelelő terápiás kezelést, amely általában kemoterápiát, sugárkezelést és csontvelőátültetést tartalmaz.

A leukémia főbb tüneteit tehát az elváltozott, rákos vérképző sejtek okozzák. Ezek a tünetek viszont nem feltétlenül csak a leukémia jellemzőek, így mielőtt kétségbe esnénk jelentkezésük esetén, érdemes alapos kivizsgálásnak alávetnünk magunkat. Amennyiben szeretnél többet megtudni a betegségről vagy szeretnéd tudni, hogyan tudsz segíteni a leukémiával küzdő betegeknek és családjuknak, keresd fel a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány oldalát!

Kapcsolódó cikkek

Így lehetünk azonnal egészségesebbek

Így lehetünk azonnal egészségesebbek

Ha nem érzed magad fittnek, vagy szeretnél egészségesen táplálkozni, ez máris segíteni fog.

Mit tegyek, ha magas a cukorértékem?

Mit tegyek, ha magas a cukorértékem?

Normál vércukorérték egészséges felnőtt számára: 4 - 6 mmol/liter. Reggel éhgyomorral mérjük.