A PCOS kezelése a kínai orvoslásban

Hogyan közelíti meg a policisztás ovárium szindróma problémáját a kínai orvoslás? Cikkünkből megtudhatod.
A PCOS kezelése a kínai orvoslásban

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

A policisztás ovárium szindrómáról, illetve annak hagyományos kezelési módjairól már korábban közöltünk cikket.

Mostani cikkünkben áttekintjük, hogyan kezelik PCOS-es betegeiket a kínai orvosok.

A PCOS kezelési módjai a nyugati orvoslásban

Fogamzásgátlók - Amennyiben a PCOS-es páciens nem szeretne teherbe esni, a fogamzásgátlók, mint lehetséges megoldás, szóba jöhetnek. Ám csak a tünetek enyhítésére alkalmas, szedése után visszatérnek a ciszták.

Diabéteszeseknek felírt gyógyszerek - A metformin hatóanyagú gyógyszerek segíthetnek a PCOS tüneteit enyhíteni, ám vannak betegek, akiknél ez a kezelési mód is hasztalan.

Peteérést kiváltó, serkentő gyógyszerek - Azoknak a pácienseknek, akik szeretnének teherbe esni. Clostilbegyt tabletta, injekciók, stb, mellyel a páciens újra ovulálhat.

A PCOS kezelési módjai a keleti orvoslásban

A kínai orvoslás már ősidők óta tanulmányozza a policisztás ováriumot.

A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint a PCOS oka a lép, vese, máj meridiánok diszharmóniája.

Ahhoz, hogy a pácienset kigyógyítsa a PCOS-ből, a kínai orvoslás gyógynövényeket és akupunktúrát alkalmaz. Ezzel a kombinált kezeléssel a ciklus szabályossá válhat, a ciszták eltűnhetnek, megindulhat az ovuláció, megnő a fogamzás esélye és lecsökken a vetélésé már kialakult terhességben.

A kezelési mód eldöntéséhez először a probléma gyökerét kell meghatározni.

Lép-csí és vese-yang hiány

A fenti hiányban szenvedő betegek menstruációs ciklusa hosszú, és ritka (adott esetben csak 4-5-ször menstruálnak egy évben), a vérzés hol gyenge, hol nagyon erős. Bizonyos esetekben egyáltalán nincs ciklus. Ezek a nők könnyen híznak és fújódnak fel, nem szeretik a hideget. Nincs farkasétvágyuk, de vágynak a finomított szénhidrátokra. A nyelvük gyakran megnagyobbodott, sok esetben vékony fehér réteg borítja a tetejét.

A gyógynövényes kezelés célja az emésztőrendszer megerősítése, a nedvesség eltávolítása gyógynövények segítségével.

Máj-csí stagnáció és vér pangás

A tartós stressz, depresszió máj-csí stagnációhoz vezethet. Következtében a vér nem áramlik megfelelően a testben.

Vér pangást nem csak a stressz, de a hideg is okozhat. A máj meridián a nagylábujj tetején kezdődik, végighalad a lábakon, és könnyen eljut a nemi szervekig. Ezért fontos, hogy a nők a menstruáció alatt ne ússzanak, a lábfejüket, lábukat tartsák melegen.

A hosszútávú máj-csí stagnáció komoly PMS tüneteket okozhat: hőhullámok, nyughatatlanság, idegesség, fejfájás, szabálytalan ciklusok, erős, darabos vérzés.

A gyógynövényes kezelés célja a csí áramlásának helyreállítása, az érzelmek elcsendesítése és a felesleges hő eltávolítása.

Akupunktúra

A gyógynövényes kezelés akupunktúrával kiegészíthető, heti 1-2 alkalommal a betegség hosszától, intenzitásától függően. Általában legalább 3 hónap, folyamatos kezelés szükséges.

Életmódbeli változások a kínai orvoslás ajánlásával

Ne töltsünk túl sok időt a napon.

Menstruáció alatt ne sportoljunk.

Tartózkodjunk a heves érzelmektől menstruáció idején.

Kerüljük a túl hideg környezetet, ételeket, italokat. A menstruáció alatti hideg napokon tegyünk meleg vizes palackot a hasunk aljára.

A finomított cukrokat és szénhidrátokat kerüljük, csakúgy, mint a mesterséges édesítőszereket. Ne fogyasszunk üdítőitalokat, sem gyümölcsléket.

Amennyiben a hagyományos kínai orvoslással szeretnénk gyógyulni, problémánkkal keressünk fel egy kínai orvost, aki felállítja a pontos diagnózist, előírja a gyógynövények dózisát. Sokan önhatalmúlag kísérleteznek a gyógynövényekkel, mely túladagoláshoz vezethet.

Kapcsolódó cikkek

Allergia - mit tehetünk ellene?

Allergia - mit tehetünk ellene?

A kellemes tavaszi idő beköszöntével, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a téli bezártságból és minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni - kirándulni, sportolni, barátainkkal, családtagjainkkal élvezni a nap melengető sugarait.

6 ok, amiért egészséges mezítláb járni

6 ok, amiért egészséges mezítláb járni

A mezítláb járás az emberek legtemészetesebb közlekedési módja.

A kevés munka bore-outhoz vezethet - de mi is ez valójában?

A kevés munka bore-outhoz vezethet - de mi is ez valójában?

Valójában az unalom is megbetegíthet, amit a feladatok közti üresjáratban érzünk.