A szép és egészséges bőr 5 szabálya

Ha helyesen ápolod bőrödet, az egészséges, üde, ragyogó és fiatalos lesz. De mit is jelent a helyes ápolás a gyakorlatban? Cikkünkből megtudhatod.
A szép és egészséges bőr 5 szabálya - Mit tehetsz az üde, ragyogó bőrért?

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Nem kell kozmetikushoz járnod ahhoz, hogy bőröd gyönyörű legyen. Ha néhány alapszabályt betartasz, késleltetheted a bőr öregedését és elkerülhetsz különböző bőrproblémákat is.

1. Védd magad a naptól

Az egyik legfontosabb, amit bőrödért tehetsz az, ha megóvod a naptól, mely ráncokat, foltokat és egyéb problémákat okozhat.

Használj fényvédő krémet, ám nem mindegy, milyet. A nem megfelelő összetevőkkel rendelkező fényvédők bizonyítottan növelik a bőrrák kockázatát. Válassz olyan terméket, melynek összetevői ásványi eredetűek (pl. cink -oxid, titánium-dioxid), parabénmentesek, illatanyagoktól mentesek, nem nanorészecskések, széles spektrumúak.

Ha az összetevők listáján az Oxybenzon szerepel, messzire kerüld el az adott krémet, hiszen ez olyan kemikália, ami kizárólag a jó sugarakat (UVB) blokkolja, az UVA-t, ami valóban káros, viszont átengedi.
Ne vásárolj olyan krémet sem, melyben A-vitamin van (Retinyl Palmitate néven is megtalálhatod az összetevők között), ez a vitamin napfény jelenlétében felgyorsíthatja a bőrdaganatok növekedését.

A megfelelő fényvédő használata mellett célszerű nem tartózkodni a szabadban délelőtt 10 és délután 2 között, ha ez mégis elkerülhetetlen, viselj hosszú ruházatot, széles karimájú kalapot és napszemüveget is.

2. Ne dohányozz!

A dohányzás öregíti, ráncossá teszi a bőrt. Hogy hogyan? Az erekben, még a bőr külső részén lévő hajszálerekben is szűkületet okoz, kevesebb vér, ezzel együtt pedig kevesebb oxigén és tápanyag áramlik át.

Emellett a dohányzás a kollagén és elasztin termelést is károsítja, így veszít a bőr rugalmasságából és erősségéből.

Nem is beszélve azokról a csúnya száj körüli ráncokról, melyek a dohányosokra jellemző szájtartás következménye...

Ha szeretnéd megóvni a bőröd, hagyj fel a dohányzással. Amennyiben egyedül nem megy, kérj orvosi segítséget.

3. Bánj a bőröddel kesztyűs kézzel

A nem megfelelő tisztálkodás, radírozás, borotválkozás bizony kárt tehet a bőrben. Mit tehetsz azért, hogy ezt elkerüld?

Limitáld a fürdőidőt. A forró víz és a hosszú zuhanyzás eltávolítják a bőr külső rétegének olajait. Hogy ezt megelőzd, gyors, meleg zuhanyt ajánlok.

Ne használj szappant. A klasszikus szappanok szintén eltávolítják a bőröd külső rétegén lévő olajokat. Ehelyett használj szappanmentes szappant, vagy valamilyen bőrbarát, lehetőleg illatanyagoktól mentes tusfürdőt.

A borotválkozáshoz mindig használj krémet vagy gélt, sose borotváld a bőröd szárazon. Fontos, hogy a borotvád mindig éles legyen.

Hidratáld a bőröd. Ha száraz a bőröd, mindenképpen szükséged lesz valamilyen hidratáló krémre. Ha szkeptikus vagy a boltban kapható "kommersz" krémekkel, válassz gyógyszertári márkát.

4. Egészséges étkezés

A bőrt nem csak kívülről, belülről is hidratálnunk kell. Ha jól eszel, jól leszel - és nem csak ami a bőrödet illeti. Egyél sok zöldséget és fehérjét. Megfelelő étrend hatására az aknék is mérséklődhetnek, a zsíros bőr helyre jön, ezen segíthet még a sok C vitamin, illetve a finomított ételek teljes bojkottja.

5. Stresszkezelés

A kezeletlen stressz érzékenyebbé teheti a bőrt, hajlamosíthat pattanásokra, és egyéb bőrproblémákra. Az egészséges bőrért és az egészséges lélekért meg kell tanulnod kezelni a stresszt. Meglátod, üdének és ragyogónak fogod magad érezni.

Kapcsolódó cikkek

A csigagél jótékony hatásai - Katie Holmes és Ashley Roberts is a csigagélre esküszik

A csigagél jótékony hatásai

Ma már a hétköznapi emberek is használhatják a csigagélt. Korábban csak a hírességek vetették be ezt a különleges terméket a szépségük megőrzése érdekében. A cikkben, a csigagél jótékony hatásairól olvashatsz.

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

Katharina Schroth, a róla elnevezett módszer alapítója, súlyos gerincferdüléssel született.