Így menjünk napozni, ha nem akarunk ártani a bőrünknek

Bonyolult a viszonyunk a nappal: az emberek szeretik, igénylik, és a létfontosságú D vitamin termeléséhez is szükségünk van rá. A napfény mégis ártalmas a bőrünkre, öregíti azt, és akár bőrrákot is előidézhet.
Így menjünk napozni, ha nem akarunk ártani a bőrünknek

Elkeserítő adat, de Németországban 2009 és 2015 közt 53 százalékkal nőtt azok száma, akiket világos bőrrákkal diagnosztizáltak. Sokan még a mai napig sem tudják, hogyan kezeljék a nappal való viszonyukat. Íme, itt vannak a legfontosabb tudnivalók!

Hogyan árt a nap a bőrnek?

A nap ultraviola sugárzás bocsájt ki, amit az ózonréteg részben elnyel, ám a maradék sugárzás egyenesen a bőrünket éri. Amikor lebarnulunk, valójában sérülés keletkezik a sejtjeinkben.

A bőrünk ezt a károsodást még kiküszöbölni, ám ha hosszan és tartós UV-sugárzásnak tesszük ki, nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Mivel ez évtizedekbe telhet, számolhatunk vele, hogy a betegek száma a későbbiekben tovább nő majd.

Az UV-sugárzás emellett ráadásul jelentősen öregíti is a bőrt: gátolja a kollagén újraképződését, így az veszít a feszességéből.

Hogy mennyire bírja a bőrünk a napot, az a típusától is függ: a vörös hajú, kelta típus például 10 perc alatt is leéghet, míg a szőke vagy barna hajú északi típus 10-20 perc alatt. De még a sötét bőrű és hajú emberek is csak legfeljebb egy órát tölthetnek a napon “büntetlenül”.

A krémeknél sokat számít a megfelelő fényvédelmi faktor, ami megmutatja, bőrtípusunkkal mennyi ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Ha például 10 percig, az a 30 faktoros naptej használatával 300 percre nő. Fontos, hogy legalább 2 óránként újrakrémezzük magunkat!

Akár egy hűvösebb napon, és a felhőkön keresztül is leéghetünk, amik esetenként még erősíthetik is az UV-sugárzást. A napfény ellen érdemes széles karimájú kalapokkal és textilruhákkal védekezni, a 11 és 15 óra közti napfényt pedig kifejezetten kerüljük, ha megtehetjük, hiszen a sugárzás ilyenkor a legmagasabb.

Kapcsolódó cikkek

Ismeretlen gyógymódok: Lovasterápia – A ló mint tükör és gyógyszer - Blaschek László interjúja egy lovasterapeutával

Ismeretlen gyógymódok: Lovasterápia – A ló mint tükör és gyógyszer

„Semmilyen filozófus nem ért olyan tisztán bennünket, mint a kutyák és a lovak.” – írja Herman Melville.

A szép és egészséges bőr 5 szabálya - Mit tehetsz az üde, ragyogó bőrért?

A szép és egészséges bőr 5 szabálya

A bőrünket is ápolni kell és oda kell figyelnünk az egészségére. 5 szabályt sorolunk fel a cikkben, ami lehetővé teszi, hogy a bőröd szép és egészséges maradjon.

6 tény a májról

6 elképesztő tény csodás szervünkről, a májról

Prof. Ansgar W. Lohse és Ulf C. Goettes könyvében (címe: Das Schweigen der Leber, megjelent: német nyelven 2021-ben) bevezetésként ezt írja a májról: A máj a testünk legfontosabb szerve. Mert hihetetlen képességeik minden nap megmentik az életünket. De mi