Mi segíthet fejfájás esetén? Ezt javasolják a szakértők

Szorít, szúr vagy nyom: a fejfájásnak számos típusa ismert. Háromból általában két felnőtt szenved rendszeres fejfájástól, de mit tehetünk ellene? A szakorvosok szerint ritkán kezeljük jól a népbetegségnek számító állapot tüneteit.
Mi segíthet fejfájás esetén? Ezt javasolják a szakértők

“Több mint 200 különböző típusú fejfájás létezik” - állítja Dr. Astrid Gendolla, német fejfájás-specialista. A legtöbben tenziós fejfájástól, migréntől vagy cluster fejfájástól szenvednek. De honnan ismerhetjük fel ezek közt a különbséget?

A szakértő szerint a fájdalom időtartama, intenzitása és az is árulkodó lehet, mennyire érzékeny a fejünk a mozgásra.

Migrén esetében a fájdalom a mozgásra erősödik, és mintegy 4 óra és 3 nap közti időtartam során áll fenn. Fény- és zajérzékenységgel, de hányingerrel együtt is felléphet, hányás, sőt, látászavarok is jelentkezhetnek. A bétablokkerek vagy a triptán tartalmú gyógyszerek alkalmazása segíthet. Emellett akár botoxot is felírnak erre a célra, ami csökkenti az izmok feszességét.

Tenziós fejfájás: a szakértők szerint az egész fejben nyomást okozó fejfájás általában stressz hatására lép fel. A tenziós fejfájás csillapítására éppen ezért hosszú távon viselkedésterápiát is ajánlanak. Ami a gyógyszereket illeti, 800 mg Ibuprofen vagy 100 mg Paracetamol is elűzheti a tüneteket.

Cluster fejfájás: a betegek ebben az esetben néhány perc és néhány óra közti időtartamban szenvednek intenzív, általában egyoldali fejfájástól. A gyakori attakok hamar elmúlnak, de naponta többször is jelentkezhetnek. Általában a kortizol hormon és a Verapamil vérnyomáscsökkentő kombinációja segít.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Ekcéma elleni diéta - Az ekcéma kezelése, gyógyítása helyes étrenddel

Ekcéma elleni diéta

Az ekcéma ellen sok minden bevethetünk. Krémeket, gyógyszereket, de a legnagyobb sikereket akkor érjük el, ha diétás étrendet követünk. A cikk ebben nyújt segítséget.

A csigagél jótékony hatásai - Katie Holmes és Ashley Roberts is a csigagélre esküszik

A csigagél jótékony hatásai

Ma már a hétköznapi emberek is használhatják a csigagélt. Korábban csak a hírességek vetették be ezt a különleges terméket a szépségük megőrzése érdekében. A cikkben, a csigagél jótékony hatásairól olvashatsz.