Mit láthat a fogorvos a panoráma röntgenen?

A panoráma röntgen segítségével felmérhetjük a teljes fogsor állapotát. A komplex és egyszerű kezelések esetén is javasolt panoráma röntgen kép készítése.
Mit láthat a fogorvos a panoráma röntgenen?

Mi az a panoráma röntgen?

A diagnosztika első részét képzik a röntgenfelvételek, hiszen velük gyorsabban és pontosabb meghatározható a probléma forrása. A hagyományos, méretben is kisebb röntgenek csak egy-két fogról képesek képet készítenek, ellentétben a panoráma röntgennel. Ez utóbbi már a legtöbb fogászati rendelő alapeszközének számít. Ahogy az a nevéből is kiderül, a berendezés segítségével a páciens alsó és felső fogsorát, ínyét teljes egészében fel lehet mérni. A képalkotás ezen módszere inkább elengedhetetlen szájsebészeti beavatkozások, implantáció vagy góckutatások előtt. Nélkülözhetetlen akkor is, ha fogszabályzásra vesszük a fejünket, ugyanis így megfigyelhetők a bölcsesség-, vagy a még ki nem nőtt fogak pontos helyei. Továbbá az eljárás nem csak az éppen aktuális gondot, hanem a múltban történt beavatkozásokat is tökéletesen ki tudja mutatni.

Hol csináltathatok panoráma röntgent?

A panoráma röntgen Budapest városában már több fogászatnál is fellelhető. Találhatók olyan rendelők, ahol kifejezetten csak a képalkotásra specializálódtak. Itt nincs szakorvos, viszont tökéletes akkor, ha a szakrendelésre magunkkal kell vinni egy felvételt. Ezzel ellentétben számos olyan fogászattal is tele van a főváros, ahol közvetlenül a rendelés előtt a helyszínen készítenek röntgent.

Miért érkezz panoráma röntgennel a fogorvoshoz?

Azért jobb, ha van kész felvételed, mert elképzelhető, hogy a rendelőben nem működik, vagy éppen nincs is olyan berendezés, amivel panorámaképet lehet készíteni. Gondot okozhat, amikor olyan fájdalommal érkezel, amit röntgenkép nélkül nem lehet diagnosztizálni, Hiányában esetlegesen új időpontot kell kérni. Továbbá a saját és a fogorvos dolgát is megkönnyítheted, hiszen az érkezést követően egyből neki lehet kezdeni a vizsgálatnak. Ha helyben kéred a képkészítést, minden bizonnyal várnod kell addig, amíg megüresedik a röntgen gép előtted.

Kapcsolódó cikkek

Hallási nehézségei nemcsak az időseknek vannak

Hallási nehézségei nemcsak az időseknek vannak

Hangzásbeli zavar keletkezhet akkor, ha egy bizonyos hangmagasság a dobhártyán ütközik és ezek a hullámok interferálódnak. Ezek a kalapácson, az üllőn és a kengyelen, azaz a hallócsontláncon keresztül a belső fülön és elektromos impulzust generálnak.

Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek

Autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a saját sejtjeit támadja. A cikkben különféle autoimmun betegségekről olvashatsz.

Maszkban jobban feltűnt a ránc - dömping a plasztikai sebészeteken, szépészeti klinikákon, plasztikai sebészeknél

Maszkban jobban feltűnt a ránc - dömping a plasztikai sebészeteken

A koronavírus idején is hihetetlenül leterheltek a plasztikai sebészek. Utánajártunk, hogy kik és miért szeretnének a sebészkés alá feküdni.