Tévhitek a lézeres szemműtétekkel kapcsolatban

Hiába egyre elterjedtebb ez a beavatkozás, továbbra is nagyon sok tévhit létezik a lézeres szemműtétekről.
Tévhitek a lézeres szemműtétekkel kapcsolatban

Ugyan a szemüveg vagy a kontaktlencse viselése sokszor kényelmetlen, esetleg problémás, miközben szinte mindenkinek van legalább egy olyan – az állapotáról elégedetten nyilatkozó – ismerőse, aki már átesett egy szemműtéten, mégis sokan továbbra tartanak az eljárástól.

Általában a leggyakoribb félelme az az embereknek, hogy egy rosszul sikerült műtét következtében elveszíthetik a látásukat, illetve az rosszabb lesz. De ettől nem kell félni, hiszen egy olyan rutineljárásról van szó ma már, aminél a műtéti beavatkozások közül az egyik legkisebb az esélye a komplikációknak, mindemellett a korábbi több tízmilliós számú eset sem igazolja ezt a félelmet.

Ilyenkor a következő állomás az, hogy mégiscsak egy lézerrel turkálnak az ember szemében, ami nagyon fájdalmas, ráadásul hosszadalmas is. Ezzel szemben az a valóság, hogy s műtét maga mindössze néhány percig tart, ma pedig már olyan fejlett technológia áll az orvosok rendelkezésére, amivel nem csak a felszínen, hanem a szaruhártya mélyebb rétegeiben is el tudják végezni a műtétet, amihez az érzéstelenítő szemcsepp is hozzá tartozik, így fájdalommentesen zajlik a beavatkozás.


Fotó: Unsplash

A következő tévhit, miszerint a felépülés nagyon keserves, hosszú ideig tartó folyamat. Valójában a műtét típusától függően néhány napon belül, akár már egy teljes nap elteltével is újra dolgozhatunk, sőt, a sportolásról sem kell lemondani hónapokig. Az aktív életet élőknek nem kell attól tartania, hogy a regenerációs időszak miatt esetleg kijönnek az edzésből. Természetesen vannak szabályok, amiket be kell tartani, de néhány héttel a beavatkozás után szinte bármilyen sportot újra űzhetünk.

Nem utolsósorban gyakran felmerül az is, hogy a szemműtétet időről időre újra meg kell ismételni, mivel a látás folyamatosan visszaromlik. Ezzel szemben viszont az eddigi eredmények azt mutatják, a legtöbb esetben egy életre szóló beavatkozásról van szó, így tehát nem romlik vissza a látás. Az orvosok ezzel kapcsolatban azonban felhívják a páciensek figyelmét arra is, hogy mivel a szem, akár a többi szervünk élő, így a műtét nem akadályozza meg az esetleges későbbi betegségeket, de ezek nem a műtétből, hanem az életmódunkból, hormonális változásokból, illetve egyéb problémákból adódhatnak.

Kapcsolódó cikkek

Dr.Google

„Dr. Google teljesen összezavarja a szülőket”

A Google korában sok szülő saját maga diagnosztizálja a gyermekét. De nem csak ők, az emberek többsége már tudja mi a baja, mire az orvoshoz eljut. Legalábbis, úgy hiszik, hogy tudják. A cikkben most ezt a témát boncolgatjuk.

Ekcéma elleni diéta - Az ekcéma kezelése, gyógyítása helyes étrenddel

Ekcéma elleni diéta

Az ekcéma ellen sok minden bevethetünk. Krémeket, gyógyszereket, de a legnagyobb sikereket akkor érjük el, ha diétás étrendet követünk. A cikk ebben nyújt segítséget.

Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

Egészségmegőrzés az okostelefonunk segítségével

A digitális korban a technológia újradefiniálja, hogyan közelítjük meg életünk különböző területeit, és ez alól nem kivétel egészségünk sem.