30 felett is fitten

Habár minden korosztály számára nagyon fontos a mozgás, azonban ahogy múlnak az évek annál inkább érdemes erre is odafigyelni.
30 felett is fitten

Habár minden korosztály számára nagyon fontos a mozgás, azonban ahogy múlnak az évek annál inkább érdemes erre is odafigyelni. 30 éves kor felett két okból is nagyon lényeges, hogy rendszeresen mozogjunk. Az egyik, hogy innentől kezdve az anyagcsere lassulni kezd, így sokkal könnyebben hízhatunk el, emellett nehezebben tudunk megszabadulni a felesleges kilóktól. A másik ok, hogy a család és a munka miatt ekkor vagyunk leginkább hajlamosak arra, hogy elhagyjuk a rendszeres mozgást. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni az alakunkat és az egészségünket 30 éves kor felett is.

Változtassunk a táplálkozásunkon

A harminc utáni években kezdődik el jellemzően az izom leépülése, amennyiben nem sportolunk rendszeresen. Ennek következtében természetesen már sokkal nagyobb figyelmet kíván a táplálkozásunk is. Az izom építéséhez a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele elengedhetetlen, ezért fontos, hogy fogyasszunk több halat illetve csirkét. A már említett anyagcserénk lassulását akadályozhatjuk azzal, hogy legalább négy-öt óránként eszünk kisebb adagokat. Fontos, hogy semmiképpen se hagyjuk ki a reggeli étkezést, mert az ébredés utáni lassabb anyagcserénket ezzel tudjuk felgyorsítani. A rostban gazdag zöldségek (például zöldbab, kelbimbó, brokkoli, zeller, céklafélék, fehérrépa, káposzta, fokhagyma, karfiol, paradicsom, retek, sárgarépa, uborka) szintén javítják az emésztést és jóllakottságot okoznak kisebb kalóriabevitel mellett is. A szénhidrát bevitele esetén pedig érdemes a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek közül választanunk. Az egyik legfontosabb pedig a folyadékbevitel, főleg a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, amely számos élettani folyamathoz hozzájárul és még a fogyást is segíti azzal, hogy a szervezet a víz felfűtésével energiát eléget el.

Tartsuk magunkat fitten fitneszgépek segítségével

A fitneszgépet mindig érdemes a saját még inkább a család elvárásaihoz mérten kiválasztani, tehát azt figyelembe véve, hogy kik és milyen céllal szeretnék majd azt használni. Abban az esetben, ha mondjuk a családban vannak idősebbek vagy sérülésből lábadozók, de aktív sportra vágyók is, akkor megfelelő választás egy futópad vagy egy szobakerékpár. Ez a két gép regenerációra, kisebb és nagyobb tempójú edzésekre egyaránt hasznos eszköz, ráadásul kiválóan mérhető vele a teljesítmény. A kombinált edzőgépek inkább izomépítésre alkalmasak, míg mondjuk az evezőpad a kardióedzésekhez kiváló partner. Férfiak esetén a 30-as évektől kezdve a tesztoszteron szint folyamatosan csökken, ami csontritkulással és az izomtömeg elvesztésével is járhat. Szerencsére azonban az erőnléti edzésekkel ez a szint növelhető, illetve szinten tartható.

Mozduljunk ki a természetbe

Amikor erre lehetőség nyílik, szervezhetünk családdal vagy akár baráti körrel együtt közös túrákat. Magyarországon a méltán népszerű Országos Kéktúra számos útvonallal rendelkezik, lefedve az ország jelentős részét, figyelve arra, hogy bemutassa hazánk legszebb tájait. Annak függvényében, hogy mennyi időnk van, milyen nehézségű vagy hosszúságú túrát szeretnénk teljesíteni tudunk választani számos alternatíva közül. A nagyobb kihívásra vágyók akár komolyabb teljesítménytúrákon is meg tudják magukat méretni, mint mondjuk a Kinizsi 100 vagy a Mátra 115. Egyéb sportokhoz hasonlóan, a természetjárás hasznos velejárója, hogy csökkenti a stresszt és számos egészségügyi probléma kialakulását is gátolja. A túrázás mindezeken felül még a tájékozódó képességünket is javítja, segíti a kreativitásunkat, tehát ha elakadunk kicsit a munkában, egy rövid túra után a problémamegoldó készségünk jelentős mértékben javulhat. A Kéktúráról és az aktuális túrákról bővebben érdemes informálódni a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján, ahol sok egyéb hasznos tájékoztató található még a természetjárással kapcsolatban.

Bemelegítés és levezetés

A kor előre haladtával a kötőszöveteink és az izomszöveteink megrövidülnek, így annak érdekében, hogy ezt enyhítsük, a bemelegítés és a levezetés az edzések után még inkább fontossá válik. A bemelegítés során pszichésen és testileg is rákészülünk a gyakorlatokra, így azt sokkal hatékonyabban tudjuk elvégezni. A bemelegítés sporttevékenységenként eltérhet, azonban minden esetben tartalmaznia kell keringést fokozó, nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. A levezetés segítségével pedig fokozatosan csökkentjük a terhelést és a szervezetet visszaállítjuk a nyugalmi szintre.

Az alvás fontos!

Az étkezés és a mozgás mellett kiemelten szerep jut a minőségi alvásnak, aminek nem mindenki tulajdonít nagy jelentőséget, pedig idővel egyre fontosabbá válik, és még a fogyást is támogatja. Törekedjünk tehát arra, hogy rendszeresen azonos időpontban feküdjünk le és alvás előtt kevesebb mint két órával már ne étkezzünk, mert ez javítja a minőségi pihenést.

Az említettek mindegyike segít nekünk abban, hogy megőrizhessük a fittségünket idősebb korunkban is, egy kis odafigyelés és tudatosság mellett. Érdemes rá valóban odafigyelni, mert ha ezeket beépítjük a mindennapjainkba, akkor egész biztosan minőségibb, egészségesebb és boldogabb életet tudunk élni.

Kapcsolódó cikkek

Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Sokan próbálják tablettából bevinni a vitaminokat, de ez akár ártalmas is lehet

A koleszterinről közérthetően és gyakorlatiasan

A koleszterinről közérthetően és gyakorlatiasan

A „koleszterin” kifejezés a köztudatban mára olyan mumussá vált, amiről mindenki hallott, ám mégis kevesen tudunk érdemben eligazodni a ránk zúduló információáradatban.