Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 2. rész

Cikkünk első részében arra kerestük a választ, ártalmas vagy hasznos-e a fogunknak a fluorid. De vajon lehet-e túladagolni, és mi történik, ha esetleg lenyeljük? Most ez is kiderül.
Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 2. rész

Cikkünk első részében arra kerestük a választ, ártalmas vagy hasznos-e a fogunknak a fluorid. De vajon lehet-e túladagolni, és mi történik, ha esetleg lenyeljük? Most ez is kiderül.

Igaz vagy hamis, hogy a gyerekeknek nem szabad fluoridos fogkrémet használni?

Hamis. A szuvasodás már akkortól támadhatja a fogakat, hogy azok megjelentek a szájüregben. Sőt: a tejfogak különösen veszélyeztetettek! Általában minden második 3 év alatti gyereknek van egy szuvas foga, a 6 év alattiaknak átlagosan már kettő is. Éppen ezért már az első harapások idején ajánlott az 500 és 1000 ppm (milliomod rész) közötti fluorid-fogyasztás. A 2 és 6 év közöttieknek 1000 ppm-es fogkrémet ajánlanak a fogorvosok, míg a nagyobb gyerekeknek, akiknek már elhullottak a tejfogaik, a felnőtteknek is javasolt 1500 ppm fluorid az ideális. Hogy a fogkrémben mennyi található belőle, az a csomagoláson szerepel.

Az orvosi ajánlás szerint már az első fogak kibújása előtt érdemes a szülőnek fogkefével átmasszírozni a területet, így a gyermek is hamarabb szokik majd hozzá a fogmosáshoz. Amint az első fogak kibújtak, ajánlott megkezdeni a fogmosást és beütemezhető az első fogorvosi vizit is.

Igaz vagy hamis, hogy a gyerekek lenyelhetik a fogkrémet, így túl sok fluorid kerül a szervezetükbe?

Igen, ez elméletileg lehetséges. Ehhez azonban a valóságban nagyon sok fogkrémet kellene lenyelni. Ez a dózison múlik: fehéres lerakódás képződhet azoknak a gyerekeknek a fogain, főleg a 6-8 év köztiekén, akik rendszeresen az előírt adag dupláját viszik be. Ha még ennél is nagyobb mértékű a túladagolás, barna foltok is keletkezhetnek. Ám a lényeg, hogy egészségügyi szempontból ez a jelenség ártalmatlan.

Az 500 ppm-es gyermekfogkrém (körülbelül 65 gramm) egyben (!) való lenyelése valóban hasfájáshoz és rosszulléthez vezethet, a nagyon nagy mennyiségben magunkhoz vett fluorid pedig halált okozhat. Egy példa: egy 15 kilós gyermeknek legalább 75 milligramm fluoridot kéne magához venni ehhez a tragikus következményhez. Ez egy teljes tubus felnőtt fogkrémnek lenne megfelelő. Egy 90 kilogrammos felnőtt esetében már 20 és 40 tubus fogkrém egyben való lenyelése vezetne halálhoz.

Ha pedig éveken keresztül, naponta 5 és 10 milligramm körüli fluoridot fogyasztunk, akkor csontfluorózist kaphatunk: a betegség során a csontok vesztenek a rugalmasságukból, ezáltal könnyebben törnek.

Igaz vagy hamis, hogy már a táplálkozással túl sok fluoridot viszünk be?

Nem igaz, ilyen veszély nem áll fenn. Vannak bizonyos országok, így például az USA, ahol az ivóvíz fluoriddal szennyezett, ám Magyarországon ennek mértéke elhanyagolható. Nyomokban a fluorid a természetben is előfordul, így például halakban, magokban, a fekete teában vagy teljes kiőrlésű pékáruban. Ez a parányi mennyiség azonban nem elegendő a fogszuvasodás megelőzéséhez. Még a fluoriddal dúsított só sem tartalmaz annyit az anyagból, hogy mérgező lehessen - olyan elenyésző mennyiségben van jelen, hogy a “túladagolt” sótól előbb lennénk rosszul. A napi ajánlott fluoridfogyasztás a felnőtteknek az Egészség hírek portál szerint a 3,1 és 3,8 milligramm, míg a 12 hónaposnál idősebb gyermekeknek 0,7 és 2,9 milligramm körül alakul.

Kapcsolódó cikkek

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 2. rész

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 2. rész

A cikk első részét folytatjuk, amelyből kiderül, hogy tényleg olyan veszélyes -e a fluorid.

A HIIT (magas intenzitású intervallum edzés) 8 előnye - HIIT edzés

A HIIT (magas intenzitású intervallum edzés) 8 előnye

A magas intenzitású intervall edzésnek számtalan előnye létezik. Mi most 8 ilyen előnyt sorolunk fel.

A valaha volt legegészségesebb fagylalt - Cukormentes fagyi recept

A valaha volt legegészségesebb fagylalt

A fagylalt finom. A fagyizókban kapható hűs desszertekben azonban lehetnek tartósítószerek és egyéb olyan anyagok, amelyek nem éppen egészségesek. Cikkünkben ezért egy könnyen elkészíthető fagyi receptjét hoztuk el.