6 tény a cukorról, amit elengedhetetlen tudni az egészséges táplálkozáshoz

Örömforrás vagy méreg? A cukorról mindkettő elmondható. Mindannyian tudjuk, hogy nagy mennyiségben káros, de vajon hol húzódik a határ? Íme, a tények:
6 tény a cukorról, amit elengedhetetlen tudni az egészséges táplálkozáshoz

1. Az édesség szeretetére vagyunk programozva

A gyümölcslé és az anyatej is édes, ezért a cukor eredendően érzéseket vált ki belőlünk. Nem is csoda, hogy nehéz leküzdenünk az édesség iránti vágyat.

2. A baktériumok is az édeset szeretik

Ide érthetjük a szuvasodást okozó baktériumokat is. Ezek a cukorral kombinálva savat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot.

3. A cukor körülbelül 60 fedőnév alatt rejtőzhet

Dextróz, laktóz, maltróz, glükóz, fruktóz, karamellszirup… valójában mind a cukorra utal az összetevők listáján.

4. A természetes alternatívákban is lehet cukor

A méz, az agaveszirup, a kókuszvirág -és a nádcukor talán egészségesebbnek számít, de ugyanúgy hízlal. A méz ugyanakkor jó gyulladáscsökkentő.

5. Ne együnk napi 25 grammnál többet

A WHO ajánlása szerint ennél több cukrot nem kellene naponta bevinni a szervezetünkbe, pedig sokan napi 90-100 grammot is megesznek. A 25 grammos mennyiség nagyjából 2 és fél deci almalének, vagy 50 gramm fekete csokinak felel meg.

6. Sajnos a gyümölcsfogyasztás is nassolásnak számít

Elsődlegesen a szőlő, a banán, az alma és a körte a cukorbomba. Az általános tanács szerint naponta háromszor érdemes zöldséget fogyasztanunk, de gyümölcsöt csak kétszer. A bogyós gyümölcsök cukortartalma ugyanakkor alacsonyabb.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Érthetetlen: a videós, aki havi 400 milliót keres evéssel

A férfi, aki evéssel keres havi 400 milliót

Különös módokon lehet a mai világban pénzt keresni. A cikkben is egy olyan férfiről lesz szó, aki nem mással, mint evéssel keres havi több száz milliót.

Miért ne fogyassz túl sok cukrot? A cukorfogyasztás káros hatásai

Miért ne fogyassz túl sok cukrot? A cukorfogyasztás káros hatásai

A cukor rendkívül káros az egészségre. Főleg, ha túl sokat fogyasztunk belőle. A cikkből megtudhatod, hogyan hat a cukor az egészségre.

Három dolog, amit rosszul tudsz az edzésről

Három sportmítosz, ami nem feltétlenül állja ki az igazságpróbát

Mint ahogyan mindennel kapcsolatban, a sporttal kapcsolatban is léteznek különféle mítoszok. A cikkben ezeket a mítoszokat mutatjuk be.