6 tény a cukorról, amit elengedhetetlen tudni az egészséges táplálkozáshoz
1. Az édesség szeretetére vagyunk programozva
A gyümölcslé és az anyatej is édes, ezért a cukor eredendően érzéseket vált ki belőlünk. Nem is csoda, hogy nehéz leküzdenünk az édesség iránti vágyat.
2. A baktériumok is az édeset szeretik
Ide érthetjük a szuvasodást okozó baktériumokat is. Ezek a cukorral kombinálva savat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot.
3. A cukor körülbelül 60 fedőnév alatt rejtőzhet
Dextróz, laktóz, maltróz, glükóz, fruktóz, karamellszirup… valójában mind a cukorra utal az összetevők listáján.
4. A természetes alternatívákban is lehet cukor
A méz, az agaveszirup, a kókuszvirág -és a nádcukor talán egészségesebbnek számít, de ugyanúgy hízlal. A méz ugyanakkor jó gyulladáscsökkentő.
5. Ne együnk napi 25 grammnál többet
A WHO ajánlása szerint ennél több cukrot nem kellene naponta bevinni a szervezetünkbe, pedig sokan napi 90-100 grammot is megesznek. A 25 grammos mennyiség nagyjából 2 és fél deci almalének, vagy 50 gramm fekete csokinak felel meg.
6. Sajnos a gyümölcsfogyasztás is nassolásnak számít
Elsődlegesen a szőlő, a banán, az alma és a körte a cukorbomba. Az általános tanács szerint naponta háromszor érdemes zöldséget fogyasztanunk, de gyümölcsöt csak kétszer. A bogyós gyümölcsök cukortartalma ugyanakkor alacsonyabb.
Szerző: Galambos Dániel