Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat
Az amerikai NHANES 1999 és 2010 között vizsgált halálozási és táplálkozási adatokat, míg végül arra a megállapításra jutottak: a kapszulában szedett vitaminok semmiféle pozitív hatással nem voltak az élettartamra nézve.
A tanulmányból az is kiderül: az élelmiszerrel bevitt K vitamin, magnézium és cink megnövelheti az élettartamot, mivel csökkenti a keringési betegségek kialakulását. A rák esélyét ugyanakkor a magnéziumfogyasztás csökkentheti a leghatékonyabban.
Margit Richter, a német táplálkozási szervezet igazgatója szerint a tanulmány rámutat, hogy amit évtzedek óta hiszünk, valójában tévedés:
"Semmire nem megyünk azzal, ha vitaminokkal és ásványi anyagokkal traktáljuk a szervezetünket. Ami igazán fontos, azt bevihetjük az élelmiszerekből is, és ha nem szevedünk súlyos vitaminhiányban, tartózkodhatunk a kapszuláktól."
Az ilyen kivételeket szerinte minden esetben érdemes először a kezeőorvosunkkal megbeszélni.
Egyeseknek mégis érdemes lehet vitaminokat szedni a Richter ajánlása szerint: a vegánoknak a B12-t, míg a szoptatós korban lévő csecsemőknek a D és K vitaminokat javasolják.