Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Semmivel sem növelik meg az étrendkiegészítők az élettartamunkat - derült ki egy amerikai kutatásból. Azokat a vitaminokat azonban, amelyek valóban meghosszabbították az életet, inkább az élelmiszerekkel együtt viszik be az emberek.
Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Az amerikai NHANES 1999 és 2010 között vizsgált halálozási és táplálkozási adatokat, míg végül arra a megállapításra jutottak: a kapszulában szedett vitaminok semmiféle pozitív hatással nem voltak az élettartamra nézve.

A tanulmányból az is kiderül: az élelmiszerrel bevitt K vitamin, magnézium és cink megnövelheti az élettartamot, mivel csökkenti a keringési betegségek kialakulását. A rák esélyét ugyanakkor a magnéziumfogyasztás csökkentheti a leghatékonyabban.

Margit Richter, a német táplálkozási szervezet igazgatója szerint a tanulmány rámutat, hogy amit évtzedek óta hiszünk, valójában tévedés:

"Semmire nem megyünk azzal, ha vitaminokkal és ásványi anyagokkal traktáljuk a szervezetünket. Ami igazán fontos, azt bevihetjük az élelmiszerekből is, és ha nem szevedünk súlyos vitaminhiányban, tartózkodhatunk a kapszuláktól."

Az ilyen kivételeket szerinte minden esetben érdemes először a kezeőorvosunkkal megbeszélni.

Egyeseknek mégis érdemes lehet vitaminokat szedni a Richter ajánlása szerint: a vegánoknak a B12-t, míg a szoptatós korban lévő csecsemőknek a D és K vitaminokat javasolják.

Kapcsolódó cikkek

A koleszterinről közérthetően és gyakorlatiasan

A koleszterinről közérthetően és gyakorlatiasan

A „koleszterin” kifejezés a köztudatban mára olyan mumussá vált, amiről mindenki hallott, ám mégis kevesen tudunk érdemben eligazodni a ránk zúduló információáradatban.

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

A cikkben a fluoridról lesz szó. A cikk próbálja a tévhiteket eloszlatni a fluoriddal kapcsolatban.