Miért ne fogyassz túl sok cukrot? A cukorfogyasztás káros hatásai

A cukor - csakúgy, mint a finomított liszt - fehér méreg. A túlfogyasztása pedig komoly betegségekhez vezet. Cikkünkből megtudhatod, melyek ezek.
Miért ne fogyassz túl sok cukrot? A cukorfogyasztás káros hatásai

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Mi is tulajdonképpen a cukor?

Sok formája van. Kezdjük a glükózzal, mely a szervezet fő üzemanyaga, és a bevitt szénhidrátokból alakul át. Az egyszerű cukrok, mint az asztali cukor (szukróz), méz, glükóz-fruktóz szirup vagy a gyümölcscukor (fruktóz) egy vagy két cukormolekukából épülnek fel, és gyorsabban emelik meg a vércukorszintet, mint az összetett szénhidrátok (melyek például a zöldségekben találhatók).

A cukor ott van gyümölcsökben, zöldségekben, gabonákban, tejtermékekben, és gyakorlatilag mindenben, ami szénhidrátforrásnak minősül, viszont nincs tápértéke, csak üres kalória, abból viszont nagyon sok.

Ami a legborzasztóbb az egészben, hogy nagyon könnyen nagyon sok cukrot vihetsz a szervezetedbe cukrozott üdítők, csokoládék, de még olyan ételek formájában is, amiről nem is gondoltad volna (például virslik, felvágottak - az összetevők listáján mindig ott virít a glükóz).

Az egyszerű cukrok nem tesznek jót az egészségednek, ez nem vitás. Sorra vesszük, mi minden kárt okoznak a szervezetben.

A legismertebb talán a 2-es típusú diabétesz, mint a túlzott cukorfogyasztás egyik következménye. A diabéteszeseknek két típusa van: vannak, akiknek a szervezete nem termel inzulint, a másik csoport, akik rezisztensek rá. Inzulin nélkül a cukorfogyasztás következtében emelkedik a vércukor. De a diabétesz nem csak a vércukorszintre van hatással, a triglicerid- illetve vérzsírszintet is befolyásolja.

Ha már eleve diabéteszes vagy, vagy éppen magas a vérzsírszinted, a cukorbevitel még inkább megemeli a triglicerid szinted, csökkenti a HDL (jó koleszterin) szintjét és növeli az LDL (rossz koleszterin) szintjét, ezáltal fokozottan ki vagy téve a szívbetegségeknek.
A túlzott cukorbevitel következtében kialakulhat magas vérnyomás is, illetve különböző gyulladásos állapotok a szervezetben.

A túlzott cukorfogyasztás kétféle változatban jelentkezhet az étrendben. Első esetben az egészséges ételek helyét bitorolja el. Másik esetben pedig a megszokott (esetlegesen egészséges) étkezés mellett fogyasztják, így ad pluszkalóriákat a napi bevitelhez, ebben az esetben fokozott súlygyarapodással is lehet számolni. A súlygyarapodás következtében ki vagy téve a diabétesz, szívbetegség illetve bizonyos típusú rákok veszélyeinek.

Sajnos a fogakat sem kíméli. Mindenfajta cukor fogyasztása vezethet fogszuvasodáshoz. A cukrok kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok számára - ezek a baktériumok cukrokat fogyasztanak, így termelve savakat. Ez a sav pedig károsítja a fogzománcot, kioldja az ásványi anyagokat, így a baktériumok bejutnak a fog felszíne alá, ahol további károkat okoznak.

Azok az ételek, melyekben hozzáadott cukor van, egyáltalán nem képezik az egészséges étrend részét, igyekezz elkerülni őket.

Apró változtatásokkal kezdd, például idd cukor nélkül a kávét/teát, aztán napról napra elimináld az étrendedből (és a konyhádból) a többi cukros borzalmat is. Azon kívül, hogy egészséges leszel, a szervezeted energiaszintje is jelentősen megnő. Jól hangzik, ugye?

Kapcsolódó cikkek

A koleszterinről közérthetően és gyakorlatiasan

A koleszterinről közérthetően és gyakorlatiasan

A „koleszterin” kifejezés a köztudatban mára olyan mumussá vált, amiről mindenki hallott, ám mégis kevesen tudunk érdemben eligazodni a ránk zúduló információáradatban.

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

A cikkben a fluoridról lesz szó. A cikk próbálja a tévhiteket eloszlatni a fluoriddal kapcsolatban.