Miért betegít meg a cukor?

Az olcsó édesítőszerek még a virslihez hasonló termékekben is ott rejtőznek és nagyban károsítják az egészséget. De hogyan tudjuk ezt elkerülni?
Miért vezet számos betegséghez a túlzott cukorfogyasztás?

Süti, csoki, fagyikehely - az édességek folyamatos csábításában élünk. Nem csoda hát, hogy az emberek egyik legfontosabb újévi fogadalma is az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódik.

Ám ezzel önmagában nem sokat érünk el: átlagosan sokkal több cukrot fogyasztunk, mint amennyi a napi ajánlásba belefér, amivellényegében a cukor -és élelmiszeripar malmára hajtjuk a vizet. A dietetikusok sokszor döbbenten szembesülnek vele, mit művelt a testünkkel a túlzott cukorfogyasztás.

A problémák már a szájban elkezdődnek a fogszuvasodás formájában, ám ha a cukrot le is nyeljük, tovább terjednek a szervezetben. Az egyszerű cukrok gyorsan megdobják az inzulin- és a cukorszintet, ami aztán vissza is zuhan: a cukor ugyan energiát szállít, de nem túl sokáig, és hamarosan ismét éhségérzethez vezet. Ennek az ördögi körnek a hízás csak az egyik következménye.

A cukor ugyanis gyors anyagcseréje miatt csak kis mennyiségben raktározódik az izmokban és a májban. Többségében zsírrá válik, ilyen formában épül be a zsírsejtekbe, a szövetekbe és a májba is. A máj elzsírosodása a belső szervek gyulladásához és hosszú távon májrákhoz vezethet, ahogy számos további civilizációs betegséghez is: ilyen a magas vérzsírérték, a kettes típusú diabétesz, a magas vérnyomás. Ezek aztán utat nyithatnak a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktus, a sztrók, az artériaelzáródás és a korai elhalálozás felé.

Aki többet főz magára, visszafogja a cukorfogyasztást

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint a napi cukorfogyasztásunknak kevesebb, mint 5 százalékát kéne fedezni az energiaigényünkből. Az elfogadott felső határérték napi 25 gramm, tehát körülbelül 6 teáskanál. Ezt a mennyiséget egy nagy pohár limonádéval vagy gyümölcslével körülbelül már el is érjük - a nyugati országokban a fogyasztás inkább napi 100-120 gramm körül alakul, egyes személyeknél még ennél is jóval több lehet.

Indokolt tehát a saját cukorfogyasztásunkat átgondolni és kritikusan felülvizsgálni. A cukrot nem szükséges, nem is ajánlott teljességgel kiirtani az étrendünkből! Ha az ember tartózkodik a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásától, magára főz és még a nassolások, köztes étkezések során is odafigyel az összetevőkre, akkor a cukorfogyasztás jó eséllyel visszaesik.

A szakértők szerint fontos különbséget tennünk cukor és cukor között is: a tényleges vércukorszint-emelkedés ugyanis hamar megmutatkozik a vérképben, ám a komplexebb szénhidrátok, amelyek a cukorfogyasztás nyomán halmozódnak fel, lényegesen lassabban vezetnek az orvosi leletekben észlelhető eltéréshez.

A populáris “tudományos” cikkek ezért gyakran fogják a szénhidrátokra a problémát - ám találunk rengeteg feldolgozatlan, természetes, növényalapú élelmiszert is, amelyek keményítőt és ezáltal cukrot is tartalmaznak, mégis egészségesnek mondhatók. Ilyen például a burgonya és a teljes kiőrlésű termékek is. Ezek úgy nevezett poliszacharidokat tartalmaznak, amelyek hosszabb cukormolekulákból állnak össze és az egyszerű cukrokkal ellentétben nem édesek. A szervezetnek ezeket több időbe telik feldolgozni.

Az egyszerű cukor glükóz (szőlőcukor) illetve a fruktóz (gyümölcscukor) 1:1-es keverékét nevezzük szacharóznak - ez az étkezési cukor, ami számos háztartásban megtalálható. Ám az élelmiszerek összetevőlistáján a cukor számos néven felbukkanhat, így a vásárlónak nehéz lehet felismernie.

Hogy könnyebben kiszúrjuk “a cukor 50 árnyalatát”, a következő ökölszabályt ajánlott betartani: általában minden összetevő mögött cukor rejlik, ami -ózra, -szirupra, gyümölcslé koncentrátumra vagy (nem túl meglepő módon) cukorra végződik. És ha már itt tartunk, szögezzük le: étkezési cukorra és hozzáadott cukorra a testünknek semmi szüksége, így ezeket bátran kihagyhatjuk az étrendünkből!

Kapcsolódó cikkek

Három dolog, amit rosszul tudsz az edzésről

Három sportmítosz, ami nem feltétlenül állja ki az igazságpróbát

Mint ahogyan mindennel kapcsolatban, a sporttal kapcsolatban is léteznek különféle mítoszok. A cikkben ezeket a mítoszokat mutatjuk be.

A koleszterinről közérthetően és gyakorlatiasan

A koleszterinről közérthetően és gyakorlatiasan

A „koleszterin” kifejezés a köztudatban mára olyan mumussá vált, amiről mindenki hallott, ám mégis kevesen tudunk érdemben eligazodni a ránk zúduló információáradatban.

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

A cikkben a fluoridról lesz szó. A cikk próbálja a tévhiteket eloszlatni a fluoriddal kapcsolatban.