Mi történik, ha nem mosol fogat? A fogorvos válaszol

Mindenki elfelejt időnként fogat mosni, még akkor is, ha egyébként egészséges fogmosási és szájhigiénés rutinja van. De mi történik, ha nem mosol fogat? Nem mindegy, ha kihagysz egy-két napot?
Mi történik, ha nem mosol fogat? A fogorvos válaszol

Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy pontosan mi történik, ha nem mosol fogat, és mennyi ideig tarthat, mielőtt problémái lennének. Azt is megbeszéljük, hogy néhány nap fogmosás kihagyása jelentős különbséget jelent-e a száj általános egészségében.

Mi történik, ha nem mosol fogat?

A száj egy jól felépített ökoszisztéma, amely számos baktériumnak ad otthont, ami a legtöbb ember számára normális. A napi kétszeri fogmosás kordában tartja ezeket a baktériumpopulációkat, és megakadályozza a foglepedék kialakulását. A plakk egy vékony, ragacsos biofilm, amely élelmiszer-részecskékből, baktériumokból, nyálból és nyálkából áll. A nap folyamán folyamatosan fejlődik a fogakon, ellenőrzés alatt tartja és a megfelelő szájhigiénés rutin segít eltünteti őket.

De ha nem mosol fogat, több dolog is történhet: Az első a dentális plakk felhalmozódása, amely a fogakon lévő vékony kezdeti filmrétegen túl halmozódik fel, és sűrűbben kezdi bevonni a fogfelszíneket. Ezután ez a plakkréteg idővel fogkővé keményedik, egy kemény, mineralizált anyaggá, amelyet hihetetlenül nehéz eltávolítani fogorvos nélkül.

A fogplakk csak a kezdet

Idővel plakk- és fogkőrétegek alakulhatnak ki az ínyvonal alatt. Ez irritált, gyulladt ínyhez vezet, és az ínygyulladás, az ínyt érintő betegség kezdetét jelzi. Ha a fogorvos nem kezeli időben, az ínygyulladás parodontitishez vezethet: egy előrehaladott ínybetegség, amely súlyos csontfertőzést és akár fogvesztést is okozhat.

A lepedék tele van baktériumokkal, amelyek a hátrahagyott élelmiszer-részecskékkel táplálkoznak (ismét nem fogmosással!) Ezek a baktériumok szaporodnak az adott környezetben, amennyiben a szájhigiéniánkat elhanyagoljuk. Mivel élelmiszer-részecskékkel táplálkoznak, savas hulladékanyagokat termelnek, amelyek elhasználódnak a fogzománcon. A zománc az a kemény, legkülső réteg, amely védi a fogakat, és a savas környezet és a baktériumok szaporodása gyengíti azt. Ez fogszuvasodást eredményez, ami fogfertőzést és akár fogvesztést is okozhat. Mivel a fog belsejében lévő érzékeny szövetek és idegek károsodtak, a fogfájás ebben az esetben azonnal jelentkezhet.

Mennyi ideig tart?

A szakértők azt sugallják, hogy a fogplakk már 48 órán belül káros hatást gyakorol a fogak belső rétegeire, amennyiben nem mostunk fogat. Ez azt jelenti, hogy ennél gyakrabban érdemes minimum fogat mosni, gyakran a károk megelőzése érdekében.

Összefoglalva, ha egy napig nem mosol fogat, az nem okoz jelentős problémákat. A legjobb azonban, ha azonnal megmosod a fogad ebben az esetben, amint eszedbe jutott, hogy kimaradt.

Következtetés: Az egészséges fogmosási szokások fenntartása

Ne feledd, hogy a jó szájhigiénia azt jelenti, hogy naponta kétszer két percig fogat mosol, ügyelve arra, hogy minden fogat és rést lefedj. Keféld meg az ínyedet is óvatosan, és legalább naponta egyszer használj fogselymet. Győződj meg róla, hogy félévente szakképzett fogorvoshoz fordulsz, mivel csak a fogorvos tudja mondani, hogy minden rendben van-e, vagy van-e olyan fogászati vagy szájüregi egészségügyi problémád, amely kezelést igényel.

Amennyiben régen jártál fogorvosnál, itt az ideje szakemberhez fordulnod: keresd fel a Rosental Fogászatát, ahol minden fogászati problémádra megoldást nyújtanak. Szakterületük a legmagasabb színvonalú fogászati kezelés minden páciens számára Budapesten. Kérjen időpontot rendelőjükbe most egy alapos fogászati szűrővizsgálatra és fogászati kezelésre!

Kapcsolódó cikkek

Rossz lehelet - Így tehetünk ellene!

Rossz lehelet - Így tehetünk ellene!

A rossz lehelet, más néven halitózis, kellemetlen és zavaró probléma lehet, ami negatívan befolyásolhatja az egyén önbizalmát és szociális életét.

Fájdalmas a fogászati implantátum beültetése?

Fájdalmas a fogászati implantátum beültetése?

A fogászati implantációs eljárás nagyobb beavatkozásnak számít, így sokan fájdalmasnak gondolják.