Segíthet a helyes étrend a teherbeesésben?

Az ételeinkben található tápanyagok, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk őket, fokozhatják a termékenységet. Tudd meg, hogyan!
Segíthet a helyes étrend a teherbeesésben? - Étkezés a terhesség előtt és alatt

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Egy 858 patkány bevonásával végzett, 15 hónapot felölelő kísérletben az állatok 25 különböző étrendre voltak állítva, ezen étrendek eltérő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét és zsírt tartalmaztak. A kísérlet végeztével arra az eredményre jutottak, hogy a magasabb fehérjetartalmú étrendtől a patkányok sikeresebben szaporodtak.

Miért éppen fehérje?

A protein a fő tápanyag a perinatális időszakban, hiszen szükséges a sejtek és szövetek építéséhez, és elengedhetetlen a magzat növekedéséhez. Tény, hogy azok az anyák, akik megfelelő kalóriatartalmú, ám nem megfelelő fehérjetartalmú étrendet követnek a várandósságuk alatt, könnyen meghízhatnak, ellenben a magzat kis születési súllyal jöhet világra. A nem megfelelő fehérje bevitele fokozhatja a szervezet víz visszatartását is.

A babból, hüvelyesekből, diófélékből, magvakból, pulykából, csirkéből, tejtermékekből, tojásból és halakból megfelelő mennyiségű fehérje nyerhető. Fontos, hogy kerüljük a feldolgozott, tartósított élelmiszereket.

Vannak még olyan ételek, vagy ételcsoportok, melyek segíthetnek a teherbeesésben?

A friss zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák egy helyes étrend alapjai, ám a diéta betartásához a kismama akaratereje is szükséges.

A terhesség tervezésekor, illetve a várandósság alatt fontos szerepe van a magzatvédő vitaminoknak, a folsavnak, vasnak, kalciumnak és a C-vitaminnak.

A megfelelő zsírok fogyasztásával szintén növelhető az esély a teherbeesésre. Válassz zsíros tejtermékeket, például zsíros tejet, és joghurtot. Ez a vélekedés szembe megy a megszokottal, de egyes szakértők úgy gondolják, a teljes zsírtartalmú tejtermékekben olyan összetevők találhatók, melyek jótékony hatással lehetnek a megtermékenyülésre.

A zsírok másik csoportja, az omega - 3 zsírsavak, melyek megtalálhatók az avokádóban, tengeri halakban, diófélékben és magokban, szintén támogatják a teherbeesést, és nélkülözhetetlenek a magzat agyának és központi idegrendszerének fejlődéséhez.

Miért különösen fontos a megfelelő étrend idősebb korban?

A termékenység egyénfüggő, de egy bizonyos életkor elérése után már nehezebb a teherbeesés. Minél többet teszünk testünk egészségéért, annál jobbak az esélyeink. Noha az öregedési folyamat megállíthatatlan, a megfelelő táplálkozás, mellyel egy sikeres terhesség megalapozható, már csak tőlünk függ.

Mit tehetsz tehát a teherbeesés érdekében?

  • Válts egészséges étrendre, megfelelő fehérjebevitellel, sok zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonákkal, hüvelyesekkel, és egészséges zsírokkal.

  • Ételeid ne legyenek tartósítottak, feldolgozottak. Ha van rá lehetőséged, válassz bio, vagy háztáji alapanyagokat.

  • Legyen a táplálkozásod változatos és tápanyagokban gazdag, de emellett is fontos a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok pótlása.

  • Étkezz legalább napi ötször, rendszeres időközönként, így a vércukorszinted és az inzulinszinted stabil marad.

  • Ne légy túl szigorú magadhoz. Néhány pici kihágás megengedhető - amennyiben nem csinálsz belőle rendszert.

Kapcsolódó cikkek

Segíthet a helyes étrend a teherbeesésben? - Étkezés a terhesség előtt és alatt

Segíthet a helyes étrend a teherbeesésben?

Manapság sokan küzdenek azzal a problémával, hogy csak nehezen esnek teherbe. A megfelelő táplálkozás segíthet a teherbeesésen? A cikkben erre keressük a válaszokat.

7 dolog, amit senki sem mondott el neked a terhességről - A terhesség kellemetlen velejárói - Kellemetlen terhességi tünetek

7 dolog, amit senki sem mondott el neked a terhességről

A terhesség, áldott állapot. Igen, valóban az, de azért van néhány kellemetlen velejárója. Amit eddig te sem tudtál, merthogy ezekről csak kevesen beszélnek.

Milyen vitaminokra van szükség terhesség alatt?

Milyen vitaminokra van szükség terhesség alatt?

A terhesség, egy áldott állapot. Egy olyan állapot, amikor fokozottan ügyelni kell a vitaminok és tápanyagok bevitelére. Mutatjuk is, hogy milyen vitaminokra van szükséges, ha kismama vagy.