Alvást segítő táplálékok - mit együnk, hogy jobban aludjunk?
Olyan élelmiszereket kell keresnünk, amelyek az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termeléséhez hozzájárulnak, azaz –relatíve nagy mértékben - tartalmaznak L-Tryptophan nevű aminosavat. Az sem baj, ha szénhidráttartalmuk több egy picit, hiszen az aminosavak felszívódásához szénhidrát szükséges, így ha egy táplálékkal tudjuk biztosítani mindkettőt, az még jobb.
Lássuk, melyek ezek a táplálékok!
Avokádó
Amellett, hogy egészséges zsiradék, nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, D- és B6-vitamint, amelyek szintén hozzájárulnak az agyi vérkeringéshez, így az L-Tryptophan is jobban hasznosul.
Kesudió
A kesudió egyszerűen egy „superfood”! Extrém magas a triptofán-tartalom, egyidejűleg szénhidrát is, csodálatosan javítja az alvás minőségét!
Csicseriborsó
A hüvelyesek is nagyon jó L-Tryptophan-források, ráadásul ballasztanyagokat is tartalmaznak, valamint B-vitaminban és ásványi anyagokban is gazdagok.
Cseresznye
Főleg az aszalt cseresznye és áfonya tartalmazza a már „kész” melatonint, amely szinte azonnal az agyba jutva segíti az alváshormon-termelést.
Tojás
L-Tryptophan-bomba – főleg ha alvás előtt burgonyával kombináljuk.
Lazac
Az omega-3-ban gazdag lazac hozzájárul szintén a melatonin-termeléshez. Ha nem szeretjük a halféléket, fogyasszunk helyette algaolajat vagy táplálékkiegészítő formájában vigyük be az omega-3-at a szervezetbe.
Banán
A banán igen jó magnézium- és B6-vitamin-forrás. Mindezek mellett magas szénhidráttartalommal is bír.
Zabpehely
Az L-Tryptophan mellett a Glycin nevű aminosavat is tartalmazza a zabpehely, ami az idegi ingerek átadását gátolja, így segít az izmokat hamarabb „álmossá”, fáradttá tenni.