Alvást segítő táplálékok - mit együnk, hogy jobban aludjunk?

A rosszalvóknak jó hír, hogy léteznek olyan élelmiszerek, amelyek segítenek az elalvásban.
Alvást segítő táplálékok - mit együnk, hogy jobban aludjunk?

Olyan élelmiszereket kell keresnünk, amelyek az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termeléséhez hozzájárulnak, azaz –relatíve nagy mértékben - tartalmaznak L-Tryptophan nevű aminosavat. Az sem baj, ha szénhidráttartalmuk több egy picit, hiszen az aminosavak felszívódásához szénhidrát szükséges, így ha egy táplálékkal tudjuk biztosítani mindkettőt, az még jobb.

Lássuk, melyek ezek a táplálékok!

Avokádó

Amellett, hogy egészséges zsiradék, nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, D- és B6-vitamint, amelyek szintén hozzájárulnak az agyi vérkeringéshez, így az L-Tryptophan is jobban hasznosul.

Kesudió

A kesudió egyszerűen egy „superfood”! Extrém magas a triptofán-tartalom, egyidejűleg szénhidrát is, csodálatosan javítja az alvás minőségét!

Csicseriborsó

A hüvelyesek is nagyon jó L-Tryptophan-források, ráadásul ballasztanyagokat is tartalmaznak, valamint B-vitaminban és ásványi anyagokban is gazdagok.

Cseresznye

Főleg az aszalt cseresznye és áfonya tartalmazza a már „kész” melatonint, amely szinte azonnal az agyba jutva segíti az alváshormon-termelést.

Tojás

L-Tryptophan-bomba – főleg ha alvás előtt burgonyával kombináljuk.

Lazac

Az omega-3-ban gazdag lazac hozzájárul szintén a melatonin-termeléshez. Ha nem szeretjük a halféléket, fogyasszunk helyette algaolajat vagy táplálékkiegészítő formájában vigyük be az omega-3-at a szervezetbe.

Banán

A banán igen jó magnézium- és B6-vitamin-forrás. Mindezek mellett magas szénhidráttartalommal is bír.

Zabpehely

Az L-Tryptophan mellett a Glycin nevű aminosavat is tartalmazza a zabpehely, ami az idegi ingerek átadását gátolja, így segít az izmokat hamarabb „álmossá”, fáradttá tenni.

Kapcsolódó cikkek

Hallási nehézségei nemcsak az időseknek vannak

Hallási nehézségei nemcsak az időseknek vannak

Hangzásbeli zavar keletkezhet akkor, ha egy bizonyos hangmagasság a dobhártyán ütközik és ezek a hullámok interferálódnak. Ezek a kalapácson, az üllőn és a kengyelen, azaz a hallócsontláncon keresztül a belső fülön és elektromos impulzust generálnak.

Népbetegségekre javasolt és kerülendő élelmiszerek - egészség ételek, élelmiszerek, és amiket nem szabad enni

Edd magad egészségesre!

A táplálkozás nagyban hozzájárul egészségünkhöz, sőt, a helyes táplálkozással megelőzhetünk egyes betegségeket is.