A HIIT (magas intenzitású intervallum edzés) 8 előnye

Nem kell többé közepes intenzitáson órákig kardióznod ahhoz, hogy bomba formában légy. A HIIT egy új szintre emeli az edzést. Cikkünkből megismerheted előnyeit.
A HIIT (magas intenzitású intervallum edzés) 8 előnye - HIIT edzés

A cikk az egeszsegvalasz.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

A HIIT, magas intenzitású intervallum edzés, melyben robbanásszerűen magas intenzitás és alacsony intenzitás váltakozik, meghatározott ideig. Például egy bemelegítő 2 perces séta után 1 perc sprint, aztán megint 2 perc séta, 1 perc sprint, és így tovább. A 2 perc séta - 1 perc sprint intervallumot legalább 5-ször ismételd meg. Így mindössze 15 percet "vett el" az edzés az életedből, mégis legalább annyira hatékony, mint egy 40 perces zsírégető, viszonylag alacsony intenzitású edzés.
Emellett sok egyéb előnye is van, az alábbiakban ezt is megismerheted.

1. Hatékony

Ha elfoglalt vagy, és nincs időd órákat az edzőteremben izzadni, garantáltan ez a neked való edzés. Fontos azonban, hogy a napi 15 perc HIIT-t ne sumákold el. Talán kezdetben úgy érzed, nem bírod szusszal, de már 2 hét HIIT olyan mértékben fejleszti az erőnléted, mint egy 6-8 héten át tartó normál erőnléti edzés.

2. Segítség a zsírégetésben

Nem csak kalóriákat vagy képes elégetni egy HIIT edzés alkalmával, hanem zsírt is. A normál kardió edzés 50 %-ban éget zsírt, míg a HIIT 25 %-ban, de a HIIT esetében 4-szer, 5-ször több az elégetett kalória, így az összes elégetett zsír is. Mindemellett, a HIIT edzés után még pörög az anyagcseréd, tehát szintén zsír égetsz. Mi az, ami még visszatart?

3. Kirobbanó erő

A legtöbb ember ritkán közelíti meg az anaerob tartományt edzés közben. Ez az a tartomány, ahol úgy érzed, nem kapsz levegőt és a szíved éppen próbál kiugrani a helyéből. Noha nem egészséges hosszú ideig ebben a zónában edzeni, ha rövid ideig edzel az anaerob tartományban, kiváló eredményeket érhetsz el robbanékonyság terén. Egy 2006-os tanulmányban legalább 8 hét HIIT után a kísérleti alanyok kétszer olyan hosszú ideig tudtak azonos tempóban biciklizni, mint a kísérlet megkezdése előtt.

4. Nincs szükség drága eszközökre

Futás vagy biciklizés, mindkettő nagyszerű lehet, ha HIIT edzésbe kezdenél. A futáshoz csak egy jó futócipő, a biciklizéshez egy megbízható bicikli kell, és kezdődhet a tréning. Nincs szükséged súlyokra, kondigépekre, kondibérletre. Nem az izmaidat, izomcsoportjaidat dolgoztatod meg a HIIT-vel, hanem a teljes tested.

5. Nem fogysz az izmaidból

Bárki, aki próbált már fogyni életében, az tudja, hogy a szervezet csak nagyon nehezen nyúl hozzá a zsírokhoz a fogyáskor. Ha valaki nem megfelelően étkezik és edz, sanszos, hogy az izmait építi le a teste a zsírok helyett. Ha a súlyzós edzést a HIIT-vel kombinálod, biztos lehetsz benne, hogy a nehezen felépített izmaid megmaradnak, az elveszített kilók mögött pedig zsírvesztés áll majd izomvesztés helyett.

6. Stimulálja a növekedési hormon termelést

Amellett, hogy zsírt égetsz vele az izmok megtartása mellett, a HIIT a HGH-termelést (növekedési hormon) 450 %-al emeli meg edzést követő 24 órában. A HGH nem csak a megnövekedett kalóriaégetésért felelős, de lassítja az öregedési folyamatokat is, így leszel kívül-belül fiatal.

7. Bárhol és bármikor alkalmazhatod

Sokan felhagynak az edzéssel egy nyaralás, vagy zsúfoltabb időszak alkalmával. Mivel a HIIT-hez nem kell különösebb helyszín, vagy felkészültség, még a vakáció közben is be tudsz iktatni napi 15 percet a mozgásra.

8. Igazi kihívás

Nos, ez nem az a fajta edzés, ami mellett magazinokat olvasgathatsz, vagy cseveghetsz a barátnőddel. Rövid ideig tartó nagy intenzitással fogsz végig dolgozni. Ez egy újfajta kihívás, nagyon kemény, ám nagyon hamar produkál eredményeket is. Lehet, hogy első alkalommal úgy gondolod, nem vagy képes végigvinni az edzést, de erőltesd meg magad, aztán újra és újra, míg végül részévé válik az életednek.

A HIIT-vel rövid idő alatt látványos eredményeket produkálhatsz. A vonzó külsőn túl a tested és a lelked is megedzi. Azonban a tökéletes eredményért figyelj oda az étkezéseidre is.

Kapcsolódó cikkek

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

A cikkben a fluoridról lesz szó. A cikk próbálja a tévhiteket eloszlatni a fluoriddal kapcsolatban.

Miért vezet számos betegséghez a túlzott cukorfogyasztás?

Miért betegít meg a cukor?

A cukor káros az egészségre. Nagyon sok és sokféle betegség okozója lehet.