Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

A fogkrémben található anyagról megoszlanak a vélemények, főleg azt illetően, kockázatos-e a gyerekekre nézve. Lássuk a tényeket!
Fluorid - ördögi összetevő vagy szuvasodásgátló? - 1. rész

A fogkrémben található anyagról megoszlanak a vélemények, főleg azt illetően, kockázatos-e a gyerekekre nézve. Lássuk a tényeket!

A fogkrémben lévő fluorid könnyen vita tárgyává válhat: az oviban a szülők gyakran érdeklődnek róla, adhatnak-e a gyerekeknek fluorid tartalmú fogkrémet? Ilyenkor az állítólagos egészségügyi veszélyekre hivatkoznak. De léteznek ezek egyáltalán? Mennyiben hasznos vagy káros a fluorid, és mi számít belőle túl soknak? Ezt vizsgáljuk kétrészes cikksorozatunkban.

Igaz vagy hamis, hogy a fluorid árt a fogaknak?

Nem, erről egyáltalán nincs szó. Sőt, az ellenkezője igaz! A fluorid döntő faktor a szuvasodás megelőzésében. Csak a fluorid tartalmú fogkrémek hatékonyságát 300 nemzetközi tanulmány bizonyítja. A napi kétszeri, fluoridos fogkrémmel való fogmosás 30 százalékkal hatékonyabban csökkenti a szuvasodás kockázatát, mint ha más típusú fogkrémet használnánk. Az anyag ugyanis beágyazódik a fogak kristályos szerkezetébe, még erősebbé és ellenállóbbá téve őket a savakkal szemben. A fluorid így a fogszuvasodás elleni védekezés egyik alappillére.

Régebben a gyerekek és a fiatalok tabletta formájában szedték be, ám a legtöbb tudományos szervezet ma már közvetlen kontaktust ajánl a fogzománccal - tehát, hogy a fluoridot fogmosás során vigyük be. Megtaláljuk gél, lakk, vagy éppen fluoridozott só formájában is.

Igaz vagy hamis, hogy fluorid tartalmú fogkrémmel nem alakul ki szuvasodás?

Ez azért nem igaz. Aki fluoridos fogkrémet használ, azt statisztikailag ritkábban érinti fogszuvasodás. Ennek kialakulása azonban komplex folyamat. A lényeg, hogy a biofilm (azaz plakk) rendszeresen eltávolításra kerüljön a fogak felszínéről és a fogközökből is. Egy jó fogkrém rengeteget segít, de nem ment fel sem az elhanyagolt fogápolás, sem a helytelen étkezés alól.

Igaz vagy hamis, hogy a fluorid valójában fluor, tehát mérgező?

Nem igaz. A fluoridot nem szabad összekeverni a fluorral, ami valóban méreg az emberi szervezet számára. Bármennyire is hasonlít a két szó, a különbség legalább ilyen jelentős a két kémiai anyag hatásait tekintve. A halvány, sárgás fluor nevű gáz, ami elemi formájában rendkívül maró és mérgező, a nátriummal társulva rengeteget veszít toxikus hatásából - így alkot fluoridot, ami a fogkrémünkben is megtalálható.

Cikkünk itt folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

Három dolog, amit rosszul tudsz az edzésről

Három sportmítosz, ami nem feltétlenül állja ki az igazságpróbát

Mint ahogyan mindennel kapcsolatban, a sporttal kapcsolatban is léteznek különféle mítoszok. A cikkben ezeket a mítoszokat mutatjuk be.

Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Jobb az élelmiszerekből, mint kapszulából nyerni a vitaminokat

Sokan próbálják tablettából bevinni a vitaminokat, de ez akár ártalmas is lehet

Cukor, a libidógyilkos - Hogyan hat a cukorfogyasztás a szexuális kedvre

Cukor, a libidógyilkos

A libidót, a nemi vágyat sok minden "megölheti". Az egyik legnagyobb gyilkos, a cukor. A cikkben ezzel kapcsolatban olvashatsz hasznos információkat.