Miért hízunk el idősebb korunkra?

Az életkorral sokan zsírpárnákat növesztenek, még ha meg is esküdnek rá: "Nem eszem többet és nem sportolok kevesebbet, mint azelőtt!" Egy svéd tanulmánynak most sikerült rámutatnia, hogy a zsír az életkor növekedésével nehezebben bomlik le.
Miért hízunk el idősebb korunkra?

A zsírt az emberi szervezetben a zsírsejtek tárolják, amelyek a zsírszövet mintegy 90 százalékát teszik ki. A sejtekben tárolt zsír folyamatosan lebomlik, majd újra eltárolódik.

A svéd Karolinska kórház csapata 54 ember bevonásával azt vizsgálta, hogyan változnak meg az élet előrehaladtával ezek a folyamatok. Ezektől a személyektől 13 éven belül kétszer is mintát vettek, hogy a zsírbontást vizsgálják.

Az eredményeket látva egyértelműen igazolódott, hogy az életkor előrehaladtával a zsírbontás folyamata lelassul. Függetlenül attól, az adott személy ránézésre hízott-e, a súlya vagy állandó maradt, vagy növekedett az eltelő évek során.

Azok, akik a résztvevők közül nem csökkentették a kalóriabevitelüket, 13 év alatt 20 százalékkal lettek nehezebbek, mint a tanulmány kezdetén voltak.

"Vizsgálatunk bizonyította, hogy a hízásban az öregedés is szerepet játszik, minden más tényezőtől függetlenül" - összegezte el a kísérlet vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Ekcéma elleni diéta - Az ekcéma kezelése, gyógyítása helyes étrenddel

Ekcéma elleni diéta

Az ekcéma ellen sok minden bevethetünk. Krémeket, gyógyszereket, de a legnagyobb sikereket akkor érjük el, ha diétás étrendet követünk. A cikk ebben nyújt segítséget.

Az autizmus gyógyítható.

Mik az autizmus tünetei? Gyógyítható? Tudj meg többet az autizmussal élő emberekről

Szerte a világban nagyon sokan szenvednek az autizmus miatt. Ma már azonban remek lehetőségeik vannak az autizmussal küszködőknek is. A cikkben az autizmust mutatjuk be.

A PCOS kezelése a kínai orvoslásban

A PCOS kezelése a kínai orvoslásban

A PCOS egy nagyon fájdalmas és kellemetlen női betegség. A kínai orvoslás azonban már talált erre gyógymódot és a kezelése eredményesnek bizonyult.