Miért hízunk el idősebb korunkra?

Az életkorral sokan zsírpárnákat növesztenek, még ha meg is esküdnek rá: "Nem eszem többet és nem sportolok kevesebbet, mint azelőtt!" Egy svéd tanulmánynak most sikerült rámutatnia, hogy a zsír az életkor növekedésével nehezebben bomlik le.
Miért hízunk el idősebb korunkra?

A zsírt az emberi szervezetben a zsírsejtek tárolják, amelyek a zsírszövet mintegy 90 százalékát teszik ki. A sejtekben tárolt zsír folyamatosan lebomlik, majd újra eltárolódik.

A svéd Karolinska kórház csapata 54 ember bevonásával azt vizsgálta, hogyan változnak meg az élet előrehaladtával ezek a folyamatok. Ezektől a személyektől 13 éven belül kétszer is mintát vettek, hogy a zsírbontást vizsgálják.

Az eredményeket látva egyértelműen igazolódott, hogy az életkor előrehaladtával a zsírbontás folyamata lelassul. Függetlenül attól, az adott személy ránézésre hízott-e, a súlya vagy állandó maradt, vagy növekedett az eltelő évek során.

Azok, akik a résztvevők közül nem csökkentették a kalóriabevitelüket, 13 év alatt 20 százalékkal lettek nehezebbek, mint a tanulmány kezdetén voltak.

"Vizsgálatunk bizonyította, hogy a hízásban az öregedés is szerepet játszik, minden más tényezőtől függetlenül" - összegezte el a kísérlet vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Dr.Google

„Dr. Google teljesen összezavarja a szülőket”

A Google korában sok szülő saját maga diagnosztizálja a gyermekét. De nem csak ők, az emberek többsége már tudja mi a baja, mire az orvoshoz eljut. Legalábbis, úgy hiszik, hogy tudják. A cikkben most ezt a témát boncolgatjuk.

Főleg nőket sújt a demencia!

Miért a nőket érinti jobban az Alzheimer-kór?

Miért szenved több nő demenciában, mint férfi? Csupán az lenne az ok, hogy tovább élnek? Vagy más oka van?

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

100 éves a gerincferdülés gyógyítására hivatott Schroth módszer

Katharina Schroth, a róla elnevezett módszer alapítója, súlyos gerincferdüléssel született.